"Ett monument i Järva skulle bli en symbol för att hbtq-personers rättigheter gäller överallt i Sverige", skriver Sverigedemokraterna i motionen till kommunfullmäktige.
– Utsattheten för hbtqi-personer är extra hög i våra utanförskapsområden. Rinkeby har dålig integration och med det kommer en del normer som härstammar ur länder och kulturer där man blir väldigt utsatt som hbtqi-person. Det här skulle sätta en prägel för hela området som visar att staden står på hbtqi-personers sida, säger Gabriel Kroon, gruppledare för SD i Stockholm till Mitt i.
Hur monumentet skulle se ut skulle lokalinvånarna helst få bestämma själva genom folkomröstningar, tycker han.
– På så sätt startar man även en diskussion kring ämnet.
Bör man samtidigt arbeta på andra sätt för att förbättra situationen för hbtqi-personer?
– Jag tycker inte att vi ska arbeta med genuskritik eller någon konstig normkritik. Det finns en hedersutsatthet, varför inte visa upp att hbtqi stöttas på torget. Ett monument blir jätteeffektfullt tror jag.
Har SD trovärdighet i hbtqi-frågan?
– Självklart. Vi står för att att man ska behandla människor rättvist och lika, det är inte mycket svårare än så.
Gabriel Kroon (SD) vill att Stockholms stad uppför ett hbtqi-monument på Rinkeby torg.
Eira Desax
Ett samhällsproblem
Förslaget har gått ut på remiss till flera instanser inom staden, bland annat till Järva stadsdelsförvaltning, som i sitt svar ställer sig positiva till ett monument generellt.
Man menar dock att diskriminering av hbtqi-personer inte är ett områdesproblem utan ett samhällsproblem. Beslut om placering bör därför i första hand ske i dialog med representanter från hbtqi-rörelsen, skriver man vidare.
När Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd, kommenterar förslaget säger han att det är viktigt att hela staden jobbar aktivt med hbtqi-frågor, men att SD inte har så mycket trovärdighet i frågan om hbtqi-politik.
– Jag misstänker att förslaget grundar sig i annat än en genuin vilja att i grunden förbättra för stadens hbtqi-personer, säger han.
Ifrågasätter intentionerna
Lovise Brade, RFSL Stockholms ordförande, är inne på samma linje.
– Det är tydligt att SD bara verkar bry sig om hbtqi-personer när vi kan användas för att rättfärdiga förtryck av andra minoriteter, säger hon.
Hon påpekar att SD i Stockholm tidigare föreslagit åtgärder som går i motsatt riktning, som att avskaffa hbtqi-diplomeringar i skolor.
– Det underminerar de rättigheter och den synlighet vi kämpat för i många år, säger hon.
Lovise Brade, RFSL Stockholms ordförande.
RFSL Stockholm
Välkomnar monument
Även RFSL Stockholm är dock för ett monument generellt, och har under flera år själva drivit frågan om ett sådant för att hedra just hbtqi-personers kamp, historia och rättigheter.
– Vi skulle självklart gärna se monument över vår kamp på alla stadens torg – från Sergels torg och Stadshusbryggan till Rinkeby, säger Lovise Brade.