Känner sig hotad efter att ha ifrågasatt SD:s falska flyktingfakta

Här ska det komma något, Anna Z fixar
Här ska det komma något, Anna Z fixar
Sverigedemokraterna i Värmdö har hamnat i blåsväder efter att ha spridit felaktiga siffror om flyktingmottagandet i kommunen.

En man som kommenterat siffrorna fick dessutom svaret att man vet var han jobbar.

Diskussionen om Sverigedemokraterna i Värmdö går nu varm på sociala medier.

Det hela började när SD lade upp information om antalet flyktingar kommunen ska ta emot under året på sin Facebooksida. Siffran som nämndes var tusen personer inom en snar framtid, något som enligt Värmdö kommun är felaktigt.

Uppgifterna fick Mikael Keysendal, som såg tråden, att ifrågasätta faktaunderlaget. Efter en stunds meningsutbyte fick han ett meddelande från Sverigedemokraterna. Utan namn på avsändaren men med högst personlig information:

”Nu får du ge dig. Jag vet att du arbetar på Hemmesta skolan och att du enligt uppgifter är en stor förespråkare för den förda migrationspolitiken. Vi delar inte din uppfattning och du får gärna komma med argument för dina åsikter, men när du inte godtar dom svar vi ger dig så kan vi inte hjälpa dig” … ”Jag hoppas att vi inte behöver stänga av dig från kommentarfältet”.

Då Hemmestaskolan inte är Mikael Keysendals nuvarande arbetsplats tror han att någon kollat upp honom.

– Det står inte i min profil vilket tyder på att någon har frågat runt om min person, säger han.

Direkt efter att meddelandet skickats stängdes Mikael Keysendal av från att kommentera, blev blockad från sidan och även den ursprungliga tråden där han kommenterat raderades.

– Bara det att man nämner var jag har jobbat och vilka åsikter jag har uppfattar jag som att det är för att säga att de har koll på mig. Jag uppfattade det som ett hot och det känns obehagligt. Det är inte så ett folkvalt politiskt parti ska bemöta sina medborgare när de ställer frågor, säger han.

Michael Grau, partiets politiska sekreterare, säger att det är en av sidans moderatorer som har skrivit meddelandet.

Hur ser du på det som har hänt?

– Självklart har inte vi utfärdat något hot mot någon, det kan man inte tyda det som. Man ska inte bygga en höna av en fjäder och göra det större än vad det i själva verket är.

Varför är det relevant att veta var någon som kommenterar arbetar?

– I det här fallet så vill man ju veta vem det är man pratar med eftersom personen var så enträgen. Och den information som vi har tagit del av är offentlig. Sedan kan man tycka ett och annat om hur vi har uttryckt oss och vi kan göra fel men vi hoppas att det blir bättre i framtiden.

Hur ser ni på att blockera personer från er Facebooksida?

– När personer inte ger sig och smetar ner vår sida så är vi tvungna att stänga av. Det ser inte bra ut för de andra som ser vår sida. Vi har satt upp en ribba för den, det är ett forum för våra egna medlemmar och sympatisörer och inget allmänt forum för andra partibundna åsikter.

Att skicka meddelanden till personer utan att uppge sitt namn – kan det anses som lite fegt eller oschysst?

– Det kan man tycka. Moderatorerna är inga officiella personer, de kör anonymt och det är kanske något som vi måste titta på, hur vi hanterar sidan. Vi kommer att ha en dialog med moderatorn, säger Michel Grau.

Mikael Keysendal är paff efter det som har hänt.

– Jag har mailat politiker från andra partier tidigare men aldrig någonsin fått något liknande till svar, säger han.