SD-medlem skrev ”Heil Hitler” i mejlen

”Heil Hitler”. Så avslutade Tyresös Sverigedemokraters förre ordförande sina mejl för bara några år sedan. Det avslöjade Expo nyligen.

För snart två veckor sedan berättade websajten Expo att en medlem i Sverigedemokraterna avslutat sina mejl med hälsningen ”Heil Hitler”.

Mejlen är skrivna 2005 och 2007. I ytterligare ett mejl från 2006 skriver partimedlemmen att det behövs ett möte för att visa att det finns en nationalsocialistisk opinion inom partiet. Detta då han tyckte att det fanns ett förtryck från ”chefer, niggers på stan, regering och dess servila tjänare”.

Av mejlkonversationerna framgår att partimedlemmen gärna hade sett att den falang som styr Sverige­demokraterna skulle tappa inflytande till förmån för mer högerradikala krafter.

år 2010 avancerade partimedlemmen till ordförandeposten för Tyresös Sverigedemokrater. Vid årsskiftet 2012/2013 avgick han och blev i stället 2:e vice ordförande. Någon vecka efter Expos avslöjande lämnade han dock den lokala styrelsen och samtliga uppdrag inom partiet.

Lokaltidningen Mitt i har inte lyckats nå medlemmen för en kommentar men på Tyresös Sverigedemokraters hemsida skriver han att citaten i Expos granskning ryckts ur sitt sammanhang och att han i mejl till vänner och bekanta ofta uttrycker sig som en ”sagoberättare”.

Jörgen Bengtsson, ersättare i fullmäktige och vice ordförande för Sverigedemokraterna i Tyresö, uppger att han aldrig hört sin före detta ordförande uttrycka sig i antidemokratiska termer som ”Heil Hitler”.

– Vi kände inte till de här mejlen. Självklart tar vi avstånd från den typen av uttalanden.

Stiftelsen Expo kartlägger, granskar och informerar om högerextrema och rasistiska tendenser i samhället.

– Sverigedemokraterna vill ofta framhäva att de rensar ut personer med antidemokratiska åsikter, men vi har visat att de i många fall sitter kvar, säger Daniel Vergara, reporter på Expo idag.

Platsen som andre vice ordförande lämnas till vidare vakant, skriver partiet på sin hemsida. I och med att medlemmen själv valt att lämna styrelsen och sina uppdrag anses saken utagerad.

Fakta

Fördubblade sina mandat 2010

Sverigedemokraterna är ett politiskt parti grundat 1988 som betecknar sig som ett demokratiskt, nationalistiskt, nationalkonservativt och socialkonservativt parti.

I valet 2010 mer än fördubblade partiet sina mandat i Sveriges kommuner och finns nu representerade i 246 av landets 290 kommuner.

I Stockholms län har Sverigedemokraterna platser i fullmäktige i samtliga kommuner utom Stockholm, Danderyd, Nacka, Solna, Täby, Vaxholm och Österåker.

Källa: Wikipedia och Expo