SD på väg att fälla beslut om vuxentaxa

29 röster för, 32 emot. Förslaget om vuxentaxa för föreningar ser ut att sakna stöd hos ­majoriteten i kommunfullmäktige.

– Det är en förutsättning för vår överlevnad att det faller, säger Eva Andrén från ­Huddingerevyn.

­­Om två veckor, den 6 oktober, tas förslaget om vuxentaxa upp i kultur- och fritidsnämnden. Som tidningen Södra sidan tidigare berättat tycks majoriteten av kommunens folkvalda vara emot förslaget att införa hyror för föreningar med verksamhet för vuxna. Det visar en rundringning till partierna som Lokaltidningen Mitt i gjort.

Jag har svårt att bedöma det. Ett färdigt förslag skickas inte till arbets­utskottet förrän på måndag. Innan det kan jag inte tänka mig att partierna kan ta ett fullständigt ställningstagande i frågan, säger Vibeke Bildt (FP), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tidigare meddelat att de kommer att rösta nej till förslaget om införandet av vuxentaxor för föreningar i Huddinge. Nu säger även Sverigedemokraterna att de kommer att rösta nej. Tillsammans har de fyra partierna 32 mandat, vilket innebär majoritet.

– Vi kommer att rösta nej. Det mest uppenbara skälet är att en lokal är det mest basala en förening behöver, säger Arnold Boström (SD).

Beskedet om att förslaget just nu saknar majoritet kommer som en glad nyhet för Huddingerevyn. Föreningen har tidigare meddelat att om förslaget röstas igenom kommer de att lägga ned verksamheten omgående.

– Det betyder jättemycket för oss. Vi har verkligen ingen möjlighet att kunna betala 240 000 för lokal, säger Eva Andrén, styrelsemedlem i Huddingerevyn.

Det främsta skälet till att Huddingerevyn inte har råd att betala för lokal är enligt Eva Andrén att revyn endast består av 30 medlemmar.

– Vi vänder oss mot allmänheten. Det är de som kommer och kollar på våra föreställningar, säger hon.

Fakta

Så väntas partierna rösta

För (29 mandat)

Moderaterna

Folkpartiet

Centerpartiet

Drevvikenpartiet

Kristdemokraterna

Huddingepartiet

Emot (32 mandat)

Socialdemokraterna

Miljöpartiet

Vänsterpartiet

Sverigedemokraterna