ANNONS

SD pekar ut var flyktingar ska bo

SD Tyresö har på ett flygblad punktat upp var Tyresö kommun vill husera flyktingar.

I fredags fick alla Tyresöbor informationen i sin brevlåda.
ANNONS

Är det lämpligt att meddela på vilka adresser flyktingar kan komma att bo? Tyresöbon Nicklas Lundberg tycker inte det.

– På nazitiden gjorde man likadant med judar, satte upp stjärnor på deras dörrar för att peka ut var de bodde. På det här viset kan man snart börja peka ut var det bor judar, socialfall, oliktänkande eller människor med avvikande sexuell läggning. Tänk om vi skulle peka ut var det bor Sverigedemokrater, säger han.

På lördagsmorgonen lade han ut sina tankar på Facebookgruppen Hänt i Tyresö.

– Jag respekterar allas åsikter och tycker att det är bra att integrationen tas upp till diskussion, men att göra den här typen av utpekanden är att gå över gränsen, oavsett vilket parti man tillhör. Alla människor ska ju känna sig trygga i sitt hem, säger han.

I flygbladet ställer SD bristen på bostäder för ungdomar mot kommunens ambition att hitta bostäder till flyktingar. I inläggen på Facebook uttrycker flera Tyresöbor oro över den egna bostadssituationen, eller farhågor att föräldrarna inte ska få plats på äldreboende.

Men i samma diskussionstråd finns personer som är tacksamma och stolta över att kommunen gör något för att hjälpa människor i nöd. Karin Hassler, kommunikationschef på Tyresö kommun, är kritisk till hur SD gått tillväga.

– De offentliga handlingar som SD använt som underlag är bara en inventering av möjliga lösningar. Dessutom handlar det ju inte bara om bostäder till flyktingar, utan också om att kunna ge andra utsatta en bostad, till exempel föräldrar med barn som utsatts för våld i nära relation.

Leonid Yurkovskiy, politisk sekreterare på SD Tyresö, menar att partiet inte kan anklagas för att namnge adresser när Tyresö kommun redan gjort samma sak i sina offentliga handlingar.

Men varför meddelar ni inte samtidigt att kommunen också tar fram bostäder till andra utsatta grupper?

ANNONS

– För att vi tycker att det är helt legitimt. Som politiskt parti har vi gjort vissa avgränsningar för att få fram vår huvudfråga, invandringen.

Är ni inte oroliga för att det kan få konsekvenser?

– Vi återgav bara innehållet i offentliga handlingar och det tycker vi är okej. Det var ju inga hemliga uppgifter.

Har SD Riks tittat på innehållet?

– Vi har mer fått hjälp med designen, men vad som står skrivet har vi inte diskuterat så mycket.

Henrik Vinge, presschef på Sverigedemokraterna, uppger att partiet inte har något emot att man pekar ut i vilka områden flyktingar ska bo, men att man kan diskutera om det är nödvändigt att peka ut exakta adresser.

– Jag kan förstå att man tycker att det är kontroversiellt och det är möjligt att vi får titta på det framöver. Men det är viktigt att kommuninvånarna får veta i vilka områden som fastigheter upplåts till nyanlända för det leder till ökad kriminalitet, otrygghet och negativa fastighetspriser, säger han.

Socialnämndens ordförande i Tyresö, Andreas Jonsson (M), har under helgen deltagit i den debatt som följde på Nicklas Lundbergs inlägg på Facebook.

– Vi tycker att det är bra att vi kan ordna flyktingboenden i olika delar av kommunen, för det underlättar integrationen. Den enda brottslighet som jag sett som kan kopplas till bostäder för flyktingar, är från andra kommuner där flyktingbostäder utsatts för skadegörelse och flyktingarna för hot, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.