Kan du känna att det inte går att gå på krogen utan att bli ruinerad? För att reda ut vad en öl kostar nu för tiden kontaktade vi 108 krogar. Frågan var enkel: Om jag ber om ”en öl, tack” – vad får jag då, och vad kostar det?
Kartläggningen visade att snittölen i Stockholm är 40,33 cl stor och kostar 73 kronor och 26 öre.
Från billigast till dyrast
Vi har listat alla 108 krogar efter vad ölen kostar per centiliter. I topp (alltså billigast öl) – med ett halvt öres marginal till tvåan och trean – ligger Lion Bar.
– Det känns bra! Speciellt i tider när folk har mindre pengar i plånboken. Klart att man ändå ska ha råd med en bärs. Det sociala är viktigt, att kunna gå ut och ta en öl, säger vd:n Ibo Cakir.
Här kostar 40 centiliter öl 39 kronor (0,98 kr/cl).
– Vi är en kedja med snart 24 enheter, det gör att vi har råd att pressa priserna från leverantören rejält.
Dyrast på listan är nyligen återöppnade Gondolen. Där går 30 centiliter loss på 85 kronor (2,83 kr/cl). De följs hack i häl av Lydmar och Prinsen.
Mitt i har varit i kontakt med Gondolens ägare Svenska brasserier som inte vill kommentera priset.
Dyrare, mindre och svagare
Mitt i gjorde även en kartläggning av ölpriset på 100 krogar år 2018. Jämfört med då har snittölen blivit nära 12 kronor dyrare, samtidigt som den är mindre och svagare.
Av de 82 ställen som fortfarande har öppet har alla utom två höjt priset. På Strandvägen 1 och Babajan är standardölen faktiskt billigare. Annars är den totala genomsnittliga ökningen 11,65 kronor.
Störst ökning sett till kr/cl står 2018 års billigaste krog för: Pub Kloster (tidigare D-pub) på Hornsgatan – hela 100 procent. Men de kvalar ändå in relativt högt på billighets-sidan. Och innan klockan 19 är priset än lägre.
Billigast på söder
Utifrån de barer vi har tittat på kan det även konstateras att dyrast öl (kanske inte helt oväntat) hittas på Östermalm, följt av Vasastan/Norrmalm. Därefter kommer Kungsholmen och sist Södermalm.
Har blivit ”billigare”
Genom Statistiska Centralbyråns prisomräknare går det att se hur värdet av våra pengar påverkats över tid. 2018 var snittpriset på öl-listan 61,61 kronor. Justeras den summan för inflation blir det i dag 76,75 kronor, runt tre kronor över årets snitt på ölpris. På så sätt kan man säga att vi får mer öl för pengarna i dag.
Så varför kan den ändå kännas dyr? Vi slog en signal till Richard Friberg, professor i ekonomi vid Handelshögskolan, för att reda ut saken.
– När allt annat är dyrare har man mindre i plånboken, vilket betyder mindre köpkraft. Då får man offra mer för ölen. Samtidigt har vi haft en inflationschock senaste året där lönerna inte riktigt har hängt med, säger han.
Öl står för sig själv
Sedan är det också svårare att komma undan med att höja ölpriser jämfört med vinpriser, menar Richard Friberg. Öl köps ofta för just ölens skull, vinet är däremot ofta en del av ett större paket.
– Det brukar sägas att det är på vinet de tjänar pengarna. Ofta köper man mat och vin tillsammans. Maten fungerar som en lockvara, när man väl sitter där så blir vinet vad det blir. Då är det lättare att ha marginal.
– Ber man om ”en öl, tack” så får man också oftast det billigaste de har. Öler som är mer tjusiga, likt veteöl eller IPA, kan ha gått upp mer.
SÖDE_ölpriskoll4_4923