JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

SE LISTAN: Så mycket kostar en öl på 108 krogar i stan

Det är skillnad på öl och öl – åtminstone på priset.

Det är skillnad på öl och öl – åtminstone på priset.

Malin Lövkvist/Pekka Pääkkö

20231201120000
20231201164121
2023-12-01
12:00
2023-12-01 16:41

Dyrare, mindre och svagare. Mitt i:s kartläggning av över 100 krogar i stan ger en dyster bild av priset på öl – men tack vare inflationen är bärsen faktiskt ”billigare” än för fem år sedan.

Kan du känna att det inte går att gå på krogen utan att bli ruinerad? För att reda ut vad en öl kostar nu för tiden kontaktade vi 108 krogar. Frågan var enkel: Om jag ber om ”en öl, tack” – vad får jag då, och vad kostar det?

Kartläggningen visade att snittölen i Stockholm är 40,33 cl stor och kostar 73 kronor och 26 öre.

Från billigast till dyrast

Vi har listat alla 108 krogar efter vad ölen kostar per centiliter. I topp (alltså billigast öl) – med ett halvt öres marginal till tvåan och trean – ligger Lion Bar.

– Det känns bra! Speciellt i tider när folk har mindre pengar i plånboken. Klart att man ändå ska ha råd med en bärs. Det sociala är viktigt, att kunna gå ut och ta en öl, säger vd:n Ibo Cakir.

Här kostar 40 centiliter öl 39 kronor (0,98 kr/cl).

– Vi är en kedja med snart 24 enheter, det gör att vi har råd att pressa priserna från leverantören rejält.

Dyrast på listan är nyligen återöppnade Gondolen. Där går 30 centiliter loss på 85 kronor (2,83 kr/cl). De följs hack i häl av Lydmar och Prinsen.

Mitt i har varit i kontakt med Gondolens ägare Svenska brasserier som inte vill kommentera priset.

Dyrare, mindre och svagare

Mitt i gjorde även en kartläggning av ölpriset på 100 krogar år 2018. Jämfört med då har snittölen blivit nära 12 kronor dyrare, samtidigt som den är mindre och svagare.

Av de 82 ställen som fortfarande har öppet har alla utom två höjt priset. På Strandvägen 1 och Babajan är standard­ölen faktiskt billigare. Annars är den totala genomsnittliga ökningen 11,65 kronor.

Störst ökning sett till kr/cl står 2018 års billigaste krog för: Pub Kloster (tidigare D-pub) på Hornsgatan – hela 100 procent. Men de kvalar ändå in relativt högt på billighets-sidan. Och innan klockan 19 är priset än lägre.

Billigast på söder

Utifrån de barer vi har tittat på kan det även konstateras att dyrast öl (kanske inte helt oväntat) hittas på Östermalm, följt av Vasastan/Norrmalm. Därefter kommer Kungsholmen och sist Södermalm.

Har blivit ”billigare”

Genom Statistiska Centralbyråns prisomräknare går det att se hur värdet av våra pengar påverkats över tid. 2018 var snittpriset på öl-listan 61,61 kronor. Justeras den summan för inflation blir det i dag 76,75 kronor, runt tre kronor över årets snitt på ölpris. På så sätt kan man säga att vi får mer öl för pengarna i dag.

Så varför kan den ändå kännas dyr? Vi slog en signal till Richard Friberg, professor i ekonomi vid Handelshögskolan, för att reda ut saken.

– När allt annat är dyrare har man mindre i plånboken, vilket betyder mindre köpkraft. Då får man offra mer för ölen. Samtidigt har vi haft en inflationschock senaste året där lönerna inte riktigt har hängt med, säger han.

Öl står för sig själv

Sedan är det också svårare att komma undan med att höja ölpriser jämfört med vin­priser, menar Richard Friberg. Öl köps ofta för just ölens skull, vinet är däremot ofta en del av ett större paket.

– Det brukar sägas att det är på vinet de tjänar pengarna. Ofta köper man mat och vin tillsammans. Maten fungerar som en lockvara, när man väl sitter där så blir vinet vad det blir. Då är det lättare att ha marginal.

– Ber man om ”en öl, tack” så får man också oftast det billigaste de har. Öler som är mer tjusiga, likt veteöl eller IPA, kan ha gått upp mer.

SÖDE_ölpriskoll4_4923

Så gjorde vi kartläggningen

Priserna samlades in genom telefonsamtal, restaurangers hemsidor och platsbesök under oktober och november 2023.

Vissa barer har aw-priser och/eller dyrare ölpriser sent på kvällen. Vi har utgått från ordinarie priser i jämförelsen.

Källa: Mitt i

VictorMalmcrona
08-550 550 57

Senaste nyheterna

Rymlingarna Juaco och Chai är nu hemma.

Rymlingarna Juaco och Chai är nu hemma.

Privat

Exotiska fåglar rymde på T-centralen – nu tackar ägaren för all hjälp

Nyheter

Fåglarna kunde fångas in ✔ Ägaren tackar SL ✔ "Alla hjälptes åt"

Jeff Roman, projektleder festivalen, som till stor del äger rum på Mega.

Jeff Roman, projektleder festivalen, som till stor del äger rum på Mega.

Louise Kristoffersson

Ny ungdomsfestival på lördag

Nyheter

✔ Alla får chansen att dansa, sjunga och skapa bilder ✔ 30-tal epatraktorer i jätteutställning

Stockholmarna kommer att få fortsätta leva med inställda pendeltåg, så länge regeringen inte priorirerar spårunderhållet högre, menar regionstyret.

Stockholmarna kommer att få fortsätta leva med inställda pendeltåg, så länge regeringen inte priorirerar spårunderhållet högre, menar regionstyret.

Stefan Källstigen

Nya siffror: Därför ställs pendeltågen in

Nyheter

Vanligaste felen ✔ Regeringen kritiseras: "Struntar i järnvägsunderhållet" ✔ Så gick det med de 156 rälssprickorna

Nya siffror: Därför ställs pendeltågen in

Stockholmarna kommer att få fortsätta leva med inställda pendeltåg, så länge regeringen inte priorirerar spårunderhållet högre, menar regionstyret.

Stockholmarna kommer att få fortsätta leva med inställda pendeltåg, så länge regeringen inte priorirerar spårunderhållet högre, menar regionstyret.

Stefan Källstigen

20250402191024
20250402144841
2025-04-02
19:10

Fel på växlar, räls och signalsystem ligger bakom varannat inställt pendeltåg i Stockholm. Regionens politiker kritiserar regeringen för att inte satsa tillräckligt på det eftersatta spårunderhållet.

Det senaste halvåret har sammanlagt 5 060 pendeltågsavgångar ställts in eller körts med kortare tåg än planerat.

I drygt hälften av fallen var orsaken spår- och signalfel, fel på växlar, nedfallna elledningar och liknande – faktorer som ligger utanför SL:s och SJ Stockholmstågs kontroll.

Ett exempel var i vintras när Trafikverket upptäckte 156 sprickor i rälsen söder om Stockholm. Det ledde till att tågen fick köras med sänkt hastighet i ett antal veckor.

I februari var alla sprickorna lagade, meddelar Elin Lindström, på SL:s pressavdelning.

– Vår bild är att Trafikverket verkligen mobiliserade sina resurser för att det skulle prioriteras. Dessutom var vädret gynnsamt. Det går inte att svetsa i minusgrader, så det var tur att vi hade en mild vinter i år, säger hon.

Prioriterar vägunderhåll

Bristande resurser till järnvägsunderhåll är annars ett vanligt tema när regionens politiker ska förklara problemen i pendeltågstrafiken.

När regeringen nyligen presenterade sin infrastrukturbudget inför kommande år och bara ökade anslagen till spårunderhåll med fem procent – samtidigt som vägunderhållet höjdes med 48 procent – protesterade regionstyret ilsket.

– Att regeringen struntar i järnvägens underhållsskuld drabbar Stockholm hårt. Goda förbindelser inom regionen, och mellan Stockholm och övriga landet, är av brett nationellt intresse, säger infrastrukturregionråd Michaela Haga (C).

Anton Fendert (MP), trafikregionråd, är lika kritisk.

"Drabbar pendeltågsresenärerna"

– De här fem procenten räcker inte på långa vägar för att komma i kapp med det eftersatta spårunderhållet. Det kommer att drabba pendeltågsrenenärerna varje dag under lång tid framöver, säger han.

Företrädare för regeringspartierna har förklarat att det inte går att få ut mer järnvägsunderhåll från Trafikverket, även om budgeten skulle höjas mer.

– Det duger inte som förklaring. Iståfall måste Trafikverkets kapacitet höjas. Det handlar om hur man prioriterar, säger Anton Fendert (MP).

Väder och spårspring

Den näst vanligaste orsaken till inställda pendeltåg är det som SL kallar "yttre omständigheter" – exempelvis olyckor, spårspring och väderrelaterade problem – som förklarar 29 procent av pendeltågsstrulet.

På tredje plats kom vagnbrist, som låg bakom 12 procent av problemen.

Orsaker till inställda pendeltåg

Trafikverket (räls, växlar, signalsystem m m): 51 procent

Yttre omständigheter (olyckor, spårspring, väder): 29 procent

Vagnbrist: 12 procent

Personalbrist: 7 procent

SL: 1 procent

Siffrorna gäller perioden september 2024 - februari 2025.

Källa: Trafikförvaltningen/SL

PetterBeckman
08-550 550 77