Se upp för bostadsbedragare

När Sigridur Hulda Sigurdardottir letade bostad var hon nära att luras av en bedragare. Nu bor hon på Södermalm med sin pojkvän som hon träffade kort efter att ha kommit till Stockholm.
När Sigridur Hulda Sigurdardottir letade bostad var hon nära att luras av en bedragare. Nu bor hon på Södermalm med sin pojkvän som hon träffade kort efter att ha kommit till Stockholm.
Terminsstart är högsäsong för bostadsbedragare.

Stockholms tuffa bostadsmarknad tvingar andrahandshyresgäster att betala skyhöga hyror – samtidigt som bluffmakare lurar i var och varannan vrå.

Sigridur och hennes syster var nära att luras på 21 000 kronor.

Sigridur Hulda Sigurdardottir kom till Stockholm i höstas för att plugga. Efter att första tiden ha bott i en sunkig studentkorridor bestämde hon sig för att leta bostad via Blocket tillsammans med sin syster.

– Men vi fick massa konstiga erbjudanden med lägenheter som var för bra för att vara sanna. Centrala och billiga, men uthyraren befann sig ofta utomlands.

De kände till att detta var typiska varningstecknen och ignorerade förslagen. Men en dag kontaktades de av en man som hade en lägenhet i Björkhagen som de besökte.

– Den var perfekt för oss med balkong, nära tunnelbanan och kostade 5 300 kronor i månaden. Vi kände ”wow!”.

Plötsligt erbjöd mannen att de kunde ta över förstahandskontraktet och sa att han i så fall skulle prata med värden som sedan skulle ringa systrarna. Personen som ringde sa att de skulle betala fyra månadshyror i deposition för att kunna ta över kontraktet, pengar som skulle betalas samma dag.

– Efter det var vi förvirrade men ganska säkra på att det var lurendrejeri.

När de ringde värden och frågade efter mannen fanns det ingen med samma namn där. Mannen som ringt från bostadsvärden visade sig vara samma man som hade visat lägenheten. Han hade bara pratat med en annan dialekt i telefonen.

– Vi visste inte om vi skulle skratta eller gråta. Det var så typiskt att den första lägenheten vi kollade på var en stor scam, säger hon.

Anna Wallgren, ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation, är övertygad om att den tuffa bostadssituationen gör att vissa undviker Stockholm som studieort.

– Situationen är katastrofal. Många studenter står långt från möjligheten till bostad på grund av få ködagar, höga hyror eller att man är nyinflyttad och saknar kontaktnät, säger hon.

För den som är i behov av en lägenhet finns många sajter som förmedlar första- och andrahandskontrakt, men det är svårt att veta vilka som går att lita på.

– Folk borde reagera på kontaktmöjligheterna. Folk tar sig inte tid att läsa och se vad det står och inte står, säger Evert Norberg på polisens bedrägerisamordning i Stockholm.

Mitt i har tittat närmre på två av sajterna som förmedlar kontrakt. Det saknas både telefonnummer och organisationsnummer på hemsidorna och postadressen går en postboxcentral.

– De där förbaskade boxarna vet man aldrig vem som tömmer. De används främst av ljusskygga individer, säger Evert Norberg.

Sajterna ger ett gott intryck med en bild på en man som sägs stå bakom sidorna. Men när Mitt i spårar bilden visar det sig att mannen har inte har en aning om att han presenteras som bostadsförmedlare.

– Rum och lägenheter är heliga objekt och gör man en snygg hemsida går det att blåsa, säger Björn Seth, på nationellt bedrägericenter.

Att vara i akut behov av bostad innebär tunnelseende och minskat säkerhetstänk menar polisen. Det är något som utnyttjas flitigt av bedragare.

– Det kan bli en dyrköpt erfarenhet, säger Evert Norberg.

För Sigridur Hulda är det dock svårt att säga vad hon lärt sig av händelsen eftersom inget överrensstämde med de varningar hon läst om.

– Man måste vara superförsiktig och ha scammerglasögonen på hela tiden, säger hon.

Fakta

Så undviker du lägenhetsbluffen

Kolla vart adressen leder.

Kontakta husets hyresvärd och fråga om uthyraren bor där.

Var vaksam om uthyraren vill ha en snabb och/eller hög deposition.

Låt dig inte stressas av någon som ber dig fatta ett snabbt beslut.

Betala inte något innan du sett lägenheten och skrivit kontrakt.

Om den som hyr ut befinner sig utomlands finns definitivt skäl till misstanke.

Innan du blir medlem på en sajt – fundera på vad du betalar för, kan du få informationen någon annanstans utan att behöva betala? Och se upp för bristfälliga kontaktuppgifter på sidan.

Källa: Polisen