Se upp för djuren på vägarna

Hösten innebär fler viltolyckor. Jaktsäsong, svamp- och bärplockare och att djuren byter betesmarker gör att fler djur kommer ut på vägarna.

I år har 47 viltolyckor i Tyresö kommun rapporterats in till polisen. Höstmånaderna är den tid på året då flest krockar med vilt. Det visar Lokaltidningen Mitt i:s genomgång av Nationella Viltolycksrådets statistik för Tyresö de senaste fem åren.

Förra året rapporterades det in i snitt 6 krockar per höstmånad.

Chris Edman på Svenska jägarförbundet ger tips om skärpt uppmärksamhet i höstmörkret.

– Många har kvar ”sommarfarten” när det kör bil fast det blir mörkare på hösten och blöta löv kan ge hala vägar. Ju snabbare du kör desto mindre synfält får du, det är viktigt att ha uppmärksamhet även vid sidan av vägen och inte bara på vägbanan, säger hon.

En av anledningarna till att djuren rör på sig mer under hösten är att jaktsäsongen drar igång, men det är inte den enda orsaken – och inte den främsta, menar Chris Edman.

– Den främsta anledningen är brunsten, då har de inte har samma uppmärksamhet på omgivningen som annars. Men även att djuren byter betesmark på hösten och starten av jaktsäsong samt svamp- och bärplockare som rör sig i skogen sätter fler djur i rörelse.

Var på en vägsträcka är risken störst att vilda djur dyker upp?

– Extra uppmärksamhet bör man ha när två skogstungor på vardera sidan vägen går ihop i ett annars öppet landskap, där är det hög sannolikhet att djur går över. Samt i närheten av vatten i skymning och gryning när de går för att dricka.

Om olyckan ändå är framme, vad ska man göra?

– Ring 112, det är viktigt att man snabbt kan gå ut och göra eftersök för att bedöma skadorna och minimera djurets lidande. Markera platsen genom att sätta upp en viltremsa eller liknande. Om det är ett djur som ligger kvar skadat bör man gå åt sidan för att inte stressa det ytterligare, är det ett vildsvin, björn eller varg så kan man köra några hundra meter bort och markera platsen där, de kan kvickna till och bli aggressiva.

Fakta

Djuren Tyresöborna krockar med

Rådjursolyckor är överlägset vanligast, visar genomgången av de senaste fem åren.

Varje år har det anmälts ett litet antal andra olyckor.

Förra året anmäldes till exempel fem dovhjortsolyckor och fyra vildsvinolyckor. Det var det högsta antalet för båda djurslagen under de här åren.

Vissa av de tidigare åren har det anmälts olyckor med kronhjort och älg.

Källa: Nationella Viltolycksrådet
Fakta

47 olyckor i Tyresö hittills i år

I år har det rapporterats in 47 viltolyckor i Tyresö kommun, fram till den 12 september.

41 av dem är rådjursolyckor, 6 dovhjortsolyckor.

Under förra året rapporterades det in 43 olyckor under samma period. För hela 2015 landade siffran på 71 stycken. Det var det högsta antalet under de senaste fem åren, men med liten marginal.

Källa: Nationella Viltolycksrådet, www.viltolycka.se