Min lokala hjälte

Se upp för kallsupar – algblomningen är igång

Högsommar innebär att algblomningen står i sin fulla prakt. Nu har algerna smugit sig in i vissa delar av Stockholms läns vatten.

Det är inte bara människor som trivs i vattnet när luften står still och solen steker på. Det gör även algerna. Algblomningen kan ske i stort sett året om, men de potentiellt skadliga blomningarna i Östersjön sker under högsommaren, och de senaste dagarnas väder har gett en skjuts åt planktonalgerna. Det rapporterar Informationscentralen för Egentliga Östersjön och SMHI som bevakar algmängden i Östersjön.

Under helgen har det kommit in lokala rapporter om att algblomningar blossat upp kring Lingonskär på Lådna i Värmdö kommun och Jutholmen mellan Dalarö och Dalarö skans i Haninge kommun. Som intensivast är de utanför Finska Vikens mynning och en bit ut till havs söder om Gotland. Prognosen inför det närmsta dygnet är att ytansamlingarna i Södra Östersjön driver långsamt norrut.

Lokala ansamlingar av alger kan förekomma och Informationscentralen för Egentliga Östersjön förlitar sig mycket på att privatpersoners rapporter om lokala algblomningar. Här finns SMHI:s aktuella algkarta.

Enligt SMHI är algerna inte särskilt farliga för människor men man ska se upp för kallsupar. Det kan leda till illamående, kräkningar och diarré om man sväljer stora mängder. Desto värre är det för djuren som kan dö av förgiftning om de sväljer algerna, därför är det viktig att hålla hunden under uppsikt i de drabbade områdena.