Min lokala hjälte

”Se upp för tjuvar i höstmörkret”

Två nya bostadsinbrott har anmälts i Haninge.
Se upp för tjuvar i höstmörkret.
Polisen manar till extra vaksamhet i höstmörkret – då inbrotten brukar öka.
– Normal högsäsong för inbrott är nu och fram till snön kommer, säger Claes Stjernström, brottsförebyggare vid Nackapolisen.

När vi ställer om klockan blir det lättare för tjuvarna, menar Claes Stjernström..

– Det blir extra mörkt på kvällarna och tjuvarna ser enkelt vilka som inte är hemma. Vi brukar få en kantring från att man gör inbrott på förmiddagen till eftermiddagarna efter mörkrets inbrott, säger han.

Polisen vill därför mana till extra vaksamhet. Flygblad och informationsblad med tips finns nu i mataffärer i de tre kommunerna.

– Normal högsäsong för inbrott är nu och fram till snön kommer. Förhoppningsvis kan vi med gemensamma krafter inte få den svängning vi brukar få, säger han.

För att försvåra för tjuvarna finns det en del man kan kan göra. Extra viktigt är att se till att det inte är mörkt, menar Claes. Sätt timers på lampor i bostaden, till exempel, eller ha rörelsestyrda lampor både på fram- och baksidan av huset.

– I mörkret kan du glida in i skuggorna utan större problem. Med timers gör du det svårare för tjuvarna och lättare för grannarna att se vad som händer.

Hur länge ska man vara extra uppmärksam, tycker du?

– Till snön kommer, tills det blir spårsnö, säger Claes.

Tyresöbor har anmält tolv inbrott- eller inbrottsförsök hittills i oktober. Nacka har dubbelt så många. Värmdö har fyra anmälningar, fram till i dag fredag, enligt Claes.