Se upp – p-boten kan vara bedrägeri

Flera bilister i Huddinge har fått falska p-böter.

Nu varnar polisen för det nya bedrägeriet.

Den gula papperslappen är nästan identisk med en äkta parkeringsbot. Det har gjort att flera Huddingebor betalat falska p-böter. Men enligt polisen finns det sätt att avslöja bluffen.

– Det viktigaste är att kolla vart pengarna går. De flesta betalar via datorn och då ser man vem som äger kontot. De kommunala böterna betalas till exempel till Transportstyrelsen, säger Anders Olsson, brotts­förebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

Redan nu har polisen spärrat kontot som står på de falska böteslapparna.

Men det kan vara väldigt svårt att få tillbaka pengarna om man redan har betalat.

– Vi vet redan vem som har tecknat kontot och den personen har ganska mycket att svara på, om vi säger så. Sedan om det är några andra som står bakom är en svårare del av utredningen. Problemet är att pengarna har en förmåga att försvinna från kontot lika fort som det kommer in. Det kan därför vara väldigt svårt att få tillbaka dem, säger Jan Olsson, förundersökningsledare.

I Huddinge har de falska lapparna bland annat förekommit på en stor parkering vid en matbutik i Länna. Parkeringen är egentligen inte avgiftsbelagd.

Enligt polisen är den här sortens bedrägeri något helt nytt.

– De bilarna i länet som fått lappen har generellt sett stått felparkerade. Och trots att klockslag till exempel inte stämmer orkar måls­äganden inte ta fajten och betalar ändå. Det är en ganska genial bedrägerimetod, säger Jan Olsson.

De falska p-böterna ska vara ett lokalt problem för Stockholms län men kan sprida sig till andra delar av landet.

– Förhoppningsvis har folk uppmärksammat att de ska kontrollera sina parkeringsböter så att de är verkligen är äkta.

Fakta

Polisen: Så skyddar du dig

Om du får en parkeringsbot, kontrollera vem som är avsändare. På de aktuella falska lapparna, som bland annat dykt upp i Länna, står ”parkeringsbolaget Sverige” som avsändare. På äkta böter står det Huddinge kommun.

Enligt polisen är det viktigaste att kontrollera bankgironumret som står på lappen och vem som äger kontot.

De falska lapparna ska även ibland ha felaktiga klockslag angivna.

Källa: Polisen