Se upp – Vasastans gator är fulla av hål

Ska du cykla, gå eller köra bil på Vasa­stans gator gäller det att se upp.

Antalet anmälningar mot potthål har fördubblats ­under det senaste året – och värst är det på Sveavägen.

Trafikkontoret har fått många klagomål från privatpersoner som hittat skador på stadsdelens gator. Bara från januari till maj i år har 238 anmälningar gjorts – vilket gör stadsdelen näst värst i hela Stockholm. Drygt 90 av fallen handlar om hål i gatan och det är en fördubbling jämfört med samma period förra året.

– Det kan det vara så att ett hål har anmälts flera gånger. I år har vi även lanserat en app som gör att det blir lättare för folk att lämna klagomål, säger Pye Sea­ton, projektledare vid Trafikkontoret.

En annan förklaring till den drastiska ökningen kan enligt Stockholms stad vara vädret. Robert Mattsson menar att årets vinter, med många växlingar runt fryspunkten, gjorde en bestående påverkan på asfalten.

– När temperaturen ligger mellan plus- och minusgrader, som den gjorde länge i år, är det ogynnsamt för gatan och potthål kan uppstå, säger han.

Kostnaden för att laga alla gator i Norrmalms stadsdel landar på drygt fem miljoner kronor varje år. Den gatan som hittills i år har drabbats värst är Sveavägen, som har fått tolv klagomål om hål i gatan. Trots detta säger Stockholms stad att reparationer av gatorna sker löpande och att det har hög prioritet.

– Kommer det in en anmälan om ett hål så försöker vi hantera det omedelbart och meddela våra entreprenörer. Men ibland är det så att hålen inte går att laga, som till exempel när det fortfarande är tjäle i marken, säger Pye Seaton.

Skulle du själv råka köra ner med bilen i ett potthål och något går sönder kan du skicka in en skadeanmälan till trafikkontoret. Är det så att de har vetat om att potthålet funnits sedan tidigare, men ändå inte gjort något åt det, kan man få ersättning för skadekostnaden.

– Vi har en hel avdelning av jurister som bedömer den här typen av ärenden. Då tittar vi om vi har gjort allt som är möjlighet för att laga hålet, eller om vi har varit försumliga, säger Pye Seaton.

Fakta

Alt fler klagomål – Sveavägen värst

Problemen med potthål i Stockholms stad fort­sätter att växa. Hittills­ i år har 1 540 klagomål på hål i gatorna kommit in till Trafikkontoret, för tre år sedan låg motsvarande siffra för hela året på 1 618 anmälningar.

I år har 238 fall av trasiga gator och trottoarer anmälts på Norrmalm. Det handlar om allt ifrån skadade kantstenar, hål och lösa plattor. Den gatan som fått flest klagomål är Sveavägen.

Källa: Trafikkontoret