Se vad barnen äter i mobilen

Veckans mat i mobilen. Föräldrar och barn på Vallentunas kommunala skolor kan nu se vad som ska stå på bordet i en ny app.

Fisk Björkeby, Sydfransk potatissoppa och ostpanerade rotfrukter. Det är vad som serveras på kommunens skolor denna dag. Med hjälp av en ny applikation kan barn och föräldrar se följande månads meny i mobiltelefonen.

Appen kallas Mashie matsedel och är kommunens första smarta telefontjänst. Redan för något år sedan efterfrågades en sådan av föräldrar, enligt Ingrid Fuchs kostchef i Vallentuna kommun.

– Men då hade vi ingen lösning för det. Tidigare har vi skickat hem matsedeln eller så har man kunnat titta på internet. Men nu använder många appar och vi vill kunna ge vår information på bästa sätt. Vi har också sett att många är intresserade av att veta vilken mat som ska serveras, säger Ingrid Fuchs.

Webbsidan med skolmatsedeln tillhör kommunens fem mest besökta sidor. Framförallt tror Ingrid Fuchs att föräldrar kommer att använda den nya appen.

– På så sätt kan de planera middagarna hemma, utan att de krockar med skollunchen. De får också en bild av den stora variation vi faktiskt har i menyn.

Appen med matsedeln började gälla terminens första skoldag. Hur många som hittills använt appen, vet inte Ingrid Fuchs, men redan om en månad ska första mätningarna göras.

– Efter något år får vi avgöra om vi tycker att det är värt att fortsätta ha den, beroende på hur många som använder den, säger hon.

Ingrid Fuchs hoppas att fler områden, så som äldreomsorgen, ska ta efter sättet att presentera maten på.

Menyn kommer fortfarande att finnas på hemsidan och hänga uppe utanför skolornas matsalar.

Fakta

Mat i mobilen

Mashie matsedel heter kommunens första applikation.

I den visas matsedeln för alla kommunala skolor i Vallentuna en månad framåt.

Appen finns för både Android och Iphone och kan laddas ner i respektive nätaffär.