SEB ska lockas bli kvar i Rissne

Swedbanks nya huvudkontor håller på att byggas vid järnvägen i centrum.
Swedbanks nya huvudkontor håller på att byggas vid järnvägen i centrum.
I slutet av nästa år flyttar Swedbank in i sitt nybyggda bankpalats intill järnvägen i centrum.

Nu vill staden även förmå banken SEB att stanna kvar och bygga ut sitt kontor i Rissne.

Sundbybergs stad har en plan. Om några år ska staden vara ett mecka för företag inom den finansiella sektorn. Målet är att skapa ett kluster för företag inom finans, på samma sätt som Kista är det för IT och Solna för forskning och vetenskap.

I slutet av nästa år flyttar Swedbank in i sitt nybyggda bankpalats i centrum, och nu drar kommunen igång en övertalningskampanj gentemot SEB för att de ska ha kvar sitt kontor i Rissne.

SEB vill samla sina anställda från kontoren vid Sergels torg, Södermalm och Rissne under samma tak. Just nu arbetar SEB utifrån planen att man bygger ett helt nytt kontor i Värtahamnen, men det vill Sundbyberg ändra på.

– SEB är den största arbetsgivaren i kommunen och vi vill gärna att de ska vara kvar. Därför har vi sagt att vi ska se över detaljplanen kring deras kontor i Rissne för att ge dem möjlighet att bygga ut, säger Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande.

SEB:s nya kontor är tänkt att inrymma sammanlagt 5 500 anställda, vilket betyder att kontoret i Rissne skulle behöva byggas ut med ytterligare 2 000 arbetsplatser.

I april lämnade RBS nordisk renting, som äger SEB:s lokaler i Rissne, in ett prospekt som beskriver den tilltänkta utbyggnad som banken skulle behöva. Arkitekturen är ”gracil och futuristisk” och skulle modernisera det nuvarande vita bankhuset. De tre nya huskropparna, som är njurformade, skulle placeras på baksidan av det nuvarande huset och få fasader i glas. Alla hus är fristående men med förbindelser i bottenplan.

Förutom att se över detaljplanen för området vill Sundbybergs stad utreda möjligheten att lägga till en hållplats för tvärbanan intill bankhuset.

– Med 5 500 anställda skulle det finnas ett bra underlag för en ny station. Vi vet sedan innan att det behövs en station i Rissne centrum och två i Stora Ursvik, så vi får titta på det, säger Jonas Nygren.

Du ser inga problem med att ni favoriserar ett specifikt företag?

– Med så många arbetstillfällen är detta lite annorlunda, det är stort. Men alla företag är viktiga för Sundbyberg, både stora och små, säger Jonas Nygren.

I början av 2014 beräknas 6 000 av Sundbybergs 23 000 arbetstillfällen att finnas inom den finansiella sektorn.

– Det blir en naturlig klusterbildning, vilket innebär att fler underleverantörer i branschen flyttar hit. Vi får en unik samlad kompetens.

Hur påverkar det Sundbyberg?

– Det blir fler arbetstillfällen. Tänk när alla dessa anställda ska äta lunch, shoppa. Det blir många fler jobb, säger Jonas Nygren.

SEB vill inte kommentera Sundbybergs charmoffensiv.

– Det preliminära är att bygga ett helt nytt hus i Värtan, men det finns inget beslut ännu. Vi fattar beslut om det under våren 2013, säger Anna Helsen på SEB:s pressavdelning.

Tre nya njurformade huskroppar skulle kunna bli verklighet om SEB bygger ut sitt kontor i Rissne.