Sebastian har fått komma hem till Lidingö

PIVA är en avdelning på Danderyds sjukhus för personer med schizofreni eller psykoser.
PIVA är en avdelning på Danderyds sjukhus för personer med schizofreni eller psykoser.
18-årige Sebastian satt inlåst på en sluten psykiatrisk avdelning på Danderyds sjukhus i ett halvår.
Efter en lång kamp har han fått en egen bostad nära föräldrarna på Lidingö, berättar SVT.

Ett halvårs mardröm är slut för 18-årige Sebastian och hans familj. Han har fått ett eget boende nära föräldrarna där han kan leva ett aktivt liv och ha kontakt med sin familj med hjälp av assistans.

I sex månader satt Sebastian, 18 från Lidingö inlåst på den slutna psykiatriska avdelningen PIVA på Danderyds sjukhus. SVT har berättat om föräldrarnas kamp att få Lidingö stad att hitta ett boende åt Sebastian som har grav autism och behöver assistans dygnet runt.

– Han är inlåst 24 timmar per dygn i sitt rum, i korridorerna och en toalett. Om han inte är avskild, för då får han bara vara på sitt rum utan toalett och då uträttar han sina behov på golvet, sa Sebastians pappa Karl till SVT Nyheter Stockholm i början av februari.

Vistelsen på sjukhuset försämrade allvarligt hans tillstånd. Bland annat blev han tungt medicinerad. Periodvis satt han naken på en galonmadrass, ensam i rummet.

Det var när Sebastian slutade grundskolan som problemen började, berättar SVT. När han förlorade vardagsrutinerna i skolan blev han ur balans, bland annat fick han svåra utbrott hemma. Föräldrarna kontaktade sjukvården och Sebastian skickades till ett boende 30 mil bort från hemmet som Lidingö stad har ramavtal med. Boendet fungerade inte för honom och han skickades tillbaka till hemkommunen.

Han hade beviljats personlig assistans dygnet runt, så rätt omsorg fanns, som Mitt i skrivit om. Men Lidingö stad lyckads inte hitta en bostad. Sjukhusvistelsen skulle vara en tillfällig lösning. Men han blev kvar ett halvår.

Sebastians situation har väckt starka reaktioner.

”Som alltid då enskilda ärenden hamnar i mediernas fokus så är det svårt att kunna förklara enskilda omständigheter på grund av den sekretess som råder.”  skrev Birgitta Sköld (LP), ordförande för Lidingö stads socialnämnd till Mitt i om ärendet.

Hon konstaterar också att den enskildes bästa är fokus för staden, inte kostnader.

Men nu är alltså Sebastian äntligen på plats i ett eget boende nära föräldrahemmet. Här kan han gå ut och in som han vill och vistas i naturen, något som han uppskattar mycket.

– Han har inte haft något aggressivt utbrott mot någon här. Sebbe mår bättre än vad han gjort på bra länge, säger Sebastians mamma Siv till SVT.