Second hand-butik slår upp portarna i Sickla

Eric Fredriksson, butikschef och Åsa Nilsson, biträdande butikschef, gör iordning butiken.
Eric Fredriksson, butikschef och Åsa Nilsson, biträdande butikschef, gör iordning butiken.
Det mesta av prylarna är skänkta från Nackaborna.
Det mesta av prylarna är skänkta från Nackaborna.
Här finns konst, köksutrustning, möbler och kläder.
Här finns konst, köksutrustning, möbler och kläder.
Just rensat ut förrådet eller ångrat att favoritprylen slank med i återvinningspåsen? Nu finns chans att köpa tillbaka eller att hitta nya grejer. På lördag öppnar en ny second hand-butik i Sickla. 

Det är Nackaborna som står för varorna i den 600 kvadratmeter stora lokalen som ligger ett stenkast från Stadsmissionen.
– Nackaborna är noga med att lämna in i bra skick och har ett återbrukstänk. Inget har varit trasigt och det är tyvärr ganska vanligt, säger Eric Fredriksson, butikschef.

Överskottet går till behövande

Bland jordglober, gamla skivspelare och rader av stolar står han och hans kollegor och försöker få butiken färdig till på lördag. Allt ska ställas fram, hamna på rätt avdelning och få prislappar på sig.
– Vi har fått in enormt fina saker, säger Eric Fredriksson.

Bortskänkta barncyklar.

Insamlingen i Östervik står för det mesta av sakerna i butiken. Genom ett avtal med Nacka kommun får de ta tillvara på Nackabornas avlagda saker. Överskottet av försäljningen går sedan till att bland annat finansiera transporter av sjukvårdsartiklar till behövande i främst Afrika och Östeuropa men också krigets Syrien.
– Det är vår affärsidé, säger Eric Fredriksson.

”Här får de verka bakom kulisserna och sedan ta steget ut i butiken och få butiksvana som de kan ha nytta av senare”

Har avtal med Arbetsförmedlingen

Förutom Nacka kommun har butiken även avtal med Arbetsförmedlingen. Här kommer ett tiotal personer mellan 17 och 60 år att arbetsträna. Förhoppningen är att kunna ta emot fler.
– Det kan vara personer som har hoppat av skolan eller de som vill ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Här får de verka bakom kulisserna och sedan ta steget ut i butiken och få butiksvana som de kan ha nytta av senare, säger Eric Fredriksson.

Fakta

Samarbetar med Läkarmissionen

  • Överskottet från Lindras second handbutiker går till att samfinansiera biståndsprojekt som stiftelsen Human Bridge genomför.
  • Bland annat i samarbete med Läkarmissionen och Erikshjälpen.
  • Human Bridge samlar in, rekonditionerar och skickar ut sjukvårdsmaterial och handikapphjälpmedel främst till länder i Afrika och Östeuropa.
  • Butiken i Sickla öppnar lördag 8 juli klockan 11.
Källa: Lindra Second Hand