20 år sedan branden i Tyresta

Tyrestabranden för 20 år sedan. Hur det ser ut idag.
Tyresta, maj 2019.
I år är det 20 år sedan den stora skogsbranden i Tyresta.
Elden tog 450 hektar urskog – och gav sedan tillbaka en ökad biologisk mångfald och 121 nya arkeologiska fyndplatser.

Sveriges största räddningsinsats genom tiderna

Klockan 10.58 den 1 augusti 1999 kom larmet: det hade börjat brinna öster om Vargklåva mosse i Tyresta naturreservat. Sommaren hade varit mycket torr i Stockholms län och branden spred sig med våldsam fart.

Den 3 augusti nådde släckningsinsatsen full kapacitet. Brandförsvaret, dåvarande räddningsverket, polisen och militären var på plats, och på kvällen var nio helikoptrar engagerade. Sex av dem vattenbombade och tre av dessa kunde arbeta i mörker.

Faksimil DN skogsbranden i Tyresta 1999.

Dagens Nyheter tisdag den 3 augusti 1999.

Under onsdagen den 4 augusti hade branden kommit så långt att den hotade bebyggelse. På Åva lantbruk förberedde man evakuering av både folk och fä. Och själva röken hade nått ännu längre – i finska Åbo ryckte brandkåren ut på en befarad lokal brand innan de insåg att brandröken kom från Tyresta.

Först den 6 augusti konstaterade brandförsvaret att branden var under kontroll. Temperaturen hade fallit från 30 till 15 grader och det efterlängtade regnet kom äntligen. Dagen därpå, den sjunde i ordningen, spärrades brandområdet av och eftersläckningen tog vid. Vid den tidpunkten var det den största räddningsinsatsen i Sverige genom tiderna, skriver stiftelsen Tyrestaskogen i sin dokumentation av branden.

Faksi Mitt i skogsbrand Tyresta 1999

Mitt i Tyresö tisdag den 10 augusti 1999.

Misstänkt pyroman greps och släpptes

Mitt under släckningsarbetet upptäckte besättningen i en av helikoptrarna att det blossat upp ytterligare en brand vid Tjursjön i Haninge, en bit bort från brandområdet i Tyresta. I närheten av den såg de en ensam man, och besättningen fattade misstankar och larmade polisen. Polisen skickade flera bilar och hann snart ifatt mannen som flydde i en gul Opel Kadett.

Faksimil skogsbranden i Tyresta 1999.

Expressen måndag den 2 augusti 1999.

När mannen greps hade han bensindunkar, 20 meter elkabel, en trasig glödlampa och stearinljus i bilen. 48-åringen åtalades för att ha anlagt branden vid Tjursjön men friades i tingsrätten. Mannen var även misstänkt för att ha anlagt Tyresta-branden men han kunde aldrig bindas den.

Faksimil DN skogsbranden i Tyresta 1999.

Dagens Nyheter måndag den 2 augusti 1999.

Elden tog – och elden gav

När branden var släckt hade 450 hektar urskog brunnit ner och med den hade stora biologiska värden försvunnit. 20 år senare är mångfalden i Tyresta faktiskt rikare än innan. När naturen börjar om på nytt blir det plats för nya arter som tidigare inte kunde hävda sig i konkurrensen. Till exempel den sotsvarta praktbaggen som kan hitta en brandhärd på åtta mils avstånd, och växten brandnäva vars hårda från kan ligga i jorden och vänta upp till 300 år på att upphettas till de 50 grader de behöver för att spira igen.

Brandnävans frön kan ligga i jorden i flera hundra år innan de slår rot igen. FOTO: Ragnhild och Neil Crawford

Stenflisor flyttar människornas ankomst 700 år bakåt

På grund av – eller kanske tack vare – skogsbranden har arkeologer hittat 121 nya fynd av lämningar efter människor. Fynden ligger på höjder mellan 45 och 70 meter över havet, vilket motsvarar tiden mellan 10 000 och 7 000 år före nutid.

”Under brandveckan insåg jag att det nu, när torvskiktet hade brunnit bort, skulle bli mycket lättare att göra fynd från stenåldern”, skriver arkeologen Mattias Pettersson i Tyrestastiftelsens dokumentation efter branden.

Faksi Mitt i skogsbrand Tyresta 1999

Mitt i Tyresö tisdag den 10 augusti 1999.

110 av fynden är bitar av mineralen kvarts som tros vara rester från tillverkning av pilspetsar och redskap. En stor del av fynden ligger runt Björkkärren nordost om Vargklåva mosse. Vid den tiden var kärren en lagun med en diameter på omkring 200 meter, och den hade kontakt med havet via smala sund.

Fynden flyttar tidpunkten för de första människornas ankomst till Tyresta och östra Södertörn 700 – 800 år bakåt i tiden.

 

Fakta

Tyresta – nationalpark och naturreservat

Tyresta är ett av de största orörda skogsområdena utanför fjällvärlden.

Nationalparken utropades 1993 och omfattar 1 964 hektar. Naturreservatet är drygt 2 700 hektar stort och totalt är det skyddade området nästan 5000 hektar.

Tyresta by har haft en bofast befolkning sedan 1300-talet och fick sin nuvarande struktur på 1800-talet.

Förvaltningen av området sköts av Stiftelsen Tyrestaskogen som har kontor i Tyresta by.

 

Källa: Stiftelsen Tyrestaskogen