Ett år sedan familjen kom till Enebyberg

"Alla har försökt hjälpa oss från första dagen", säger Mohammad Allatif
"Alla har försökt hjälpa oss från första dagen", säger Mohammad Allatif
Familjen Allatif hemma i vardagsrummet i Enebyberg. Pappa Mohammad med Ali, 5, och Jana, 1,5, i knät, Omar, 6, och mamma Noor Malek.
Familjen Allatif hemma i vardagsrummet i Enebyberg. Pappa Mohammad med Ali, 5, och Jana, 1,5, i knät, Omar, 6, och mamma Noor Malek.
Den stora flyktingströmmen hösten 2015. Det var då familjen Allatif kom till Sverige. Efter att ha flyttat runt hittade familjen sitt hem i Enebyberg via kommunen.

Regnet och snålblåsten är påträngande. Utanför radhuset i Enebyberg skär kylan in i märg och ben. Så öppnas dörren till familjen Allatifs bostad och mamman i familjen, Noor Malek, ler med hela ansiktet när hon bjuder in oss. Kylan där ute är som bortblåst för här inne känner man sig välkommen och hemma. Kaffet puttrar i köket, gyllengula koppar dukas fram och chokladbitar. Men äldsta sonen Omar Allatif hade hellre gått till förskolan i stället för den här intervjun och så räknar han lugnt och metodiskt upp allt han tycker är roligt där.…
– Rita, bygga med lego, lägga pärlplattor.

LÄS OCKSÅ: Moduler ska lösa bostadsbristen.
Strax är han och lillebror Ali i farten med att pyssla vid ett skrivbord som står i vardagsrummet medan lillasyster Jana trycker sig intill mamma Noor. Pappa Mohammad tittar stolt på sin fru när han berättar hur saknad hon är som tandläkare, hur patienterna stod i kö för att få en tid hos henne. Bakom sig har hon flera års erfarenhet inom yrket.
– Jag vill ta med min erfarenhet som tandläkare hit till Sverige och arbeta här, du är välkommen, säger Noor ler och fortsätter:
– Det är mitt sätt att ge tillbaka.

”Vi vill ha trygghet för våra barn”

Föräldrarna studerar dag- och kvällstid på SFI (Svenska för invandrare). Men redan nu vill Noor hitta en praktikplats medan hon studerar svenska, för att utveckla och förbättra språket ännu mer. Siktet är inställt på att hinna få just en praktikplats innan studieåret på högskolan inleds, något som krävs för att få jobba i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Cykelinsamling i Mörby utvecklas
Familjen kommer ursprungligen från Syrien men bodde och arbetade i Saudiarabien där de upplevde livet mycket hårdare, utan trygghet både vad gäller och jobben och barnen.
– Det finns ingen demokrati där och vi vill ha trygghet för våra barn, säger Mohammad som hoppas på ett jobb inom affärsbranschen fast han är utbildad pilot.
När familjen kom till Sverige var ett asylboende i Flen första anhalten, därefter Vingåker tills de slutligen landade i Danderyd.
– Alla har försökt hjälpa oss från första dagen. De har gett oss allt; mat, husrum, kläder, möbler och man skulle vilja ge tillbaka i framtiden, säger Mohammad Allatif.
Och när det är dags att avrunda frågar sonen Omar om han får låna vår fotografs kamera, i nästa sekund blixtrar det till av bara farten när han testar den. Vi säger hejdå, lämnar värmen och ger oss ut i kylan igen.

”De har gett oss allt; mat, husrum, kläder och möbler”

Christine Valleskog, från föreningen En utsträckt hand, fick reda på att familjen Allatif flyttat till Enebyberg förra hösten och kontaktade dem genast. Det visade sig att flera möbler från föreningens lager skulle passa i hemmet och snabbt hjälpte man familjen med att montera och flytta dit möbler.
– Det var ett mycket trivsamt möte som slutade med att Noor, mitt i flytten och alla saker, ställde sig med sin lilla bebis på armen och lagade syrisk mat som var jättegod. Sedan blev det en liten fest.
Efteråt lärde Christine känna familjen bättre och introducerade dem till olika mötesplatser, som öppna förskolan och språkkaféer – något hon anser är avgörande för att komma i kontakt med andra danderydsbor och få öva på svenskan.
Vad behöver de nyanlända i Danderyd i dag?
– Samma saker som hösten 2015. Nu kommer det inte lika många på en gång men det behövs mötesplatser mellan svenskar och de som kommer hit.
Vad kan Danderydsborna göra?
– Använda fantasin. Det handlar om hur man är mot varandra, att ta kontakt och fråga om man kan hjälpa till på ett enkelt sätt.

Fakta

Lär känna nya svenskar

Språkkaféer:

  • Röda korset, Kupan Danderyd, Sätravägen 4, onsdagar klockan 15–17.
  • Enebykyrkan, Enebytorg 15, torsdagar klockan 11.30–14.00.
  • Biblioteket, Mörby centrum, tisdagar klockan 15.30–16.30