Segeltorps bibliotek inför meröppet

Biblioteket i Segeltorp inför nu meröppet.
Biblioteket i Segeltorp inför nu meröppet.
Segeltorps bibliotek inför meröppet och besökare kan nu låna och lämna böcker även efter stängning.

Segeltorps bibliotek är först ut i Huddinge med meröppet. Besökare kommer framöver att kunna nyttja biblioteket även när det är obemannat.

– Segeltorpsbor ska kunna gå till biblioteket de tider som passar och det ska finnas tillgång på kvällar och helger. Vi vill att lokalen ska användas så mycket som möjligt, säger bibliotekschef Nick Jones.

Meröppet bygger på att besökare kan hantera sina ärenden själva, som att låna och lämna och tillbaka böcker. Vid dörren till biblioteket sitter en kortläsare där du placerar ditt bibliotekskort för att komma in och när biblioteket stänger ropas det ut i högtalarna, så att man i lugn och ro kan lämna lokalen. För att kunna bli registrerad som meröppet-användare måste man vara över 18 år.

Bygger på ansvar

Systemet förutsätter att besökare tar ansvar för sin vistelse i lokalen när personalen inte finns på plats.

– För oss handlar det om tillit och att släppa kontrollen litegrann. Det är trots allt invånarna som äger biblioteket. Men det är klart att det kommer finnas en del barnsjukdomar i början. Det blir en inlärningsprocess för oss och bibliotekets besökare, säger Nick Jones.

Fler kan få meröppet

Söndagen den 4 februari är det invigning på Segeltorps bibliotek.

– Det känns jättespännande. Vi ser det här som en pilot och fungerar det bra kommer vi att köra vidare med det på fler bibliotek i kommunen, säger Nick Jones.