ANNONS

Segeltorpsbor vill ha kameror i centrum

Oskar Ray-Frayssinet vill ha kameraövervakning i Segeltorps centrum.
Oskar Ray-Frayssinet vill ha kameraövervakning i Segeltorps centrum.
Efter skjutningar, bilbränder och stök – nu röstar allt fler Segeltorpsbor för kameraövervakning i centrum.
Invånaren Oskar Ray-Frayssinet, 24 år, går runt i bostadsområdet för att få fler som stödjer hans förslag.
– Det är lätt att klaga, men få som gör något, säger han.
ANNONS

Det är en regnig decemberkväll när Oskar Ray-Frayssinet ringer på hemma hos Segeltorpsbor för att få fler underskrifter till sin namninsamling om kameraövervakning i centrum. Flera är inte hemma, men Samuel Gidlöf öppnar.

Jag blir rädd när det skjuts vid 18-tiden på kvällen

Samuel Gidlöf

Det senaste halvåret tycker Samuel att det har blivit mer otryggt i centrum.

– Det är en jätteskillnad i upplevelsen. Det märks varenda helg, med stök vid parkeringen i centrum. Jag känner mig trygg själv men tänker på mina barn. Jag blir rädd när det skjuts vid 18-tiden på kvällen, barnen kan ju vara kvar vid skolan, säger Samuel Gidlöf.

Oskar Ray-Frayssinet hemma hos Samuel Gidlöf.

Oskar Ray-Frayssinet hemma hos Samuel Gidlöf.

Han uppskattar förslaget med kameraövervakning från Oskar Ray-Frayssinet och tycker också att det behövs fler personer som nattvandrar.

– Det behövs civilkurage och engagemang, att man hörsammar initiativ som det som Oskar gör nu. Nu för tiden knäpper kriminella ungdomar varandra för bagateller. Man måste ta det som händer på allvar och inte bara tänka att det är en uppgörelse i den undre världen, säger Samuel Gidlöf.

ANNONS
Fakta

Så kan Segeltorp bli tryggare:

✔️ Sultan café och bar flyttar i vår. Polisen har gripit flera unga som använt och sålt narkotika utanför restaurangen. Kommunen behöver lokalerna till skolan och tycker inte att restaurangen, som till exempel orsakat en vattenläcka ner till skollokalerna, passar att ligga där. Restaurangen är därför uppsagd.

– Vi har en uppgörelse att de flyttar därifrån i mars 2019. Verksamheten funkar inte tillsammans med de lokaler som vi har, säger Henrik Örneblad, vd för Huddinge samhällsfastigheter.

✔️ Nattvandringen fortsätter. Under hösten har nattvandringen vid flera skolor i Segeltorp startat upp igen. Kommunen är med och stöttar men fler invånare som vill vara med behövs. Kommunen gör också, varje vecka, en bedömning var i Huddinge det så kallade förebyggarteamet behövs som mest. Teamet finns på Segeltorpsskolan dag- och kvällstid för att få en relation till ungdomarna.

Polisen har önskat föräldramöte om ungas droganvändning. Polisen är oroliga över att ungdomar i Segeltorp använder droger. Med på mötet planerar polisen, skolpersonal, anställda från Mini-Maria och kommunen att vara.

Kamerafrågan utreds

Förslaget om kameraövervakning är nu uppe i 166 röster och finns att rösta på som ett Huddingeförslag på kommunens hemsida.

Oskar Ray-Frayssinet anser att det behövs flera långsiktiga åtgärder också, mer än bara kameror.

Själv är han 24 år och redan engagerad i de stora samhällsfrågorna.

Jag vill att vi som bor här i Segeltorp ska känna oss trygga

Oskar Ray-Frayssinet

– När jag jobbade som fritidsledare såg jag många ungdomar göra tråkiga saker. När jag pratade med dem visste de inte varför de gjorde så. Det är lätt att klaga, men få som gör något. Jag vill att vi som bor här i Segeltorp ska känna oss trygga, säger Oskar Ray-Frayssinet.

Kommunen håller på att se över hur övervakningskameror kan användas i kommunen. Den utredningen är inte klar än och därför finns inga svar än var kameror skulle vara aktuella.

Fakta

Två skjutningar i centrum

23 Januari 2017: Skott avlossas från en bil vid 17:40-tiden utanför Sultan café. Ingen skadas.

21 Oktober 2018: Lärarstudenten Shayan Gaff, 22 år, skjuts till döds på kvällen utanför Sultan café. Enligt polisen tog gärningsmannen fel person.

November 2018: Bilbränder på parkeringen i Segeltorps centrum.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.