ANNONS

Seija är fånge i sin lägenhet

Seija Rannikko, vällingby
Trapphissen i uppgången är trasig efter ett inbrott, och nu kommer Seija Rannikko inte ut.
Seija Rannikko, vällingby
Seija Rannikko har varit fånge i sin lägenhet sedan hissen gick sönder.
Inbrottstjuvarna slog sönder trapphissen.
Det är två månader sedan.
Sedan dess sitter Seija Rannikko, 67, fast i sin lägenhet.
ANNONS

I slutet av november var det inbrott i bostadshuset på Duvedsvägen i Vällingby. Förutom att länsa en del källarförråd slog tjuvarna bland annat sönder motorn till rullstolsburna Seija Rannikkos:s trapphiss. Utan den kan hon inte ta sig ut, så sedan dess har hon varit fånge i sin lägenhet.

– Senast jag var ute var den 10 november, säger hon.

Fast i över två månader

Seija Rannikko är rullstolsburen och helt beroende av trapphissen som går från hennes lägenhetsdörr ner till markplan. Utan den kan hon inte ta sig de 20 trappstegen ner från lägenheten. Nu har hon suttit fast i sin lägenhet i över två månader i väntan på att hissen ska bli lagad.

– Det blev varken jul eller nyår för mig, säger hon.

I normala fall går hon ut och handlar ett par gånger i veckan, tillsammans med personal från hemtjänsten. Men sedan trapphissen förstördes i november kan hon inte ta sig någonstans. Med rullstolen är det omöjligt för henne att lämna sin lägenhet utan hissen.

– Det börjar bli psykiskt påfrestande, säger hon.

Specialtillverkade hissdelar

Företaget MPR Lifts, som är de som ska laga hissen, berättar att hissdelarna är beställda, men säger också att en beställning av reservdelar – som är specialanpassade till just Seijas hiss – kunde läggas först efter att de fått kostnadsförslaget godkänt. Det behövde helt enkelt bestämmas vem som ska betala för reparationen av hissen, Seijas försäkringsbolag eller Stockholms stad. Så fort de fått klart vem som stod för kostnaden beställde MPR Lifts delarna som behövs för att laga trapphissen. 

Seija Rannikko, vällingby. trapphissen trasig

– Det är ju tråkigt när det blir så här, men allting som har att göra med specialtillverkning har ungefär två månaders leveranstid. Det här är inte delar som ligger på en hylla i ett lager, utan alla delar är  specialgjorda till hennes trappa och hennes hiss, säger Torbjörn Värn, projektledare på MPR Lifts.

ANNONS

– Så fort vi får grejerna åker vi upp och byter ut dem.

”Vad gör jag om det börjar brinna?”

Tills dess har Seija ingen möjlighet att ta sig ut från lägenheten; vare sig för att handla, få frisk luft eller för läkarbesök.

– Och vad gör jag om det börjar brinna?, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.