Larmet: Kan bli strejk i skärgårdstrafiken

Skärgårdstrafik
Strejken kan starta den 14 november.
Fackförbundet Seko, vars medlemmar kör skärgårdstrafik i Stockholm hotar med strejk. Om man inte kommer överens med arbetsgivarorganisationen Almega kan den reguljära trafiken påverkas.

Från och med idag står fackförbundet Seko:s medlemmar, inom Stockholms skärgårdstrafik, utan kollektivavtal.

Det efter att arbetsgivarorganisationen Almega sagt upp Skärgårdsavtalet, mitt under pågående förhandlingar. Det rapporterar svt nyheter Stockholm.

Fackförbundet hotar nu med strejk, vilket i sin tur betyder att det kan bli stopp för Seko-medlemmar i skärgårdstrafiken från och med den 14 november.

Höjda löner en stridsfråga

Totalt berörs 18 bolag, varav 15 i Stockholm, av strejkvarslet.

Enligt Seko vill man få igång förhandlingarna igen och få till ett avtal med rättvisa löner och bra anställningsvillkor.

Mats Ekelint, Seko.

Mats Ekelint, Seko.

– Det är frågan om låglönesatsningen på de grupper som tjänar under 24 000 kronor i månaden. I vårt kollektivavtal har vi löner som ligger under den nivån och de lönerna ska ju höjas, säger Mats Ekeklint, avtalssekreterare på Seko. 

Men arbetsgivarorganisationen håller inte med. Patrik Eidfelt på Almega anser att det inte behövs några ytterligare krav på lönehöjningar.

– Det här är inga låginkomsttagare generellt. Ingångslönen ligger på 18600, men inom skärgårdstrafiken har man ett tarifflönesystem som ger en löneutvecklingsgaranti, säger han till svt. 

Kan påverka den reguljära trafiken

Varslet om strejk är uppdelat i två steg. Det första innebär nyanställningsblockad och förbud mot inhyrning/bemanning på företag inom Skärgårdstrafiken.

Steg två gäller totalt stopp för allt arbete som utförs av Sekos medlemmar. 

Även en del personal inom reguljär trafik kan komma att påverkas.

– Vissa SL-linjer som trafikerar Nacka, Nybroviken, Lidingö, Storholmen, Tranholmen, Furusund och Vaxholm berörs om strejken bryter ut. Sedan finns ju en mängd linjer som inte påverkas alls, säger Mats Ekeklint på Seko.