Semester – då dumpas reptilen

Ett dussin vattensköldpaddor som dumpats runt om i länet har omhändertagits den senaste veckan. Jonas Wahlström visar en krabat som hittades i ett dike i Huddinge.
Ett dussin vattensköldpaddor som dumpats runt om i länet har omhändertagits den senaste veckan. Jonas Wahlström visar en krabat som hittades i ett dike i Huddinge.
Den här leguanen hittades i ett radhusområde i Hässelby.
Den här leguanen hittades i ett radhusområde i Hässelby.
En sådan här orm låg i en farstu.
En sådan här orm låg i en farstu.
Sommarkatters öde är vida känt. Men även vatten­sköldpaddor har skäl att fasa inför semestern. Ett 70-tal övergivna sommarpaddor väntas akutplaceras på Skansen i sommar.

Två små huvuden kikar upp ur sina skal från en stor vattenbalja. Detta paddpar, av sorten rödörad vattensköldpadda, dumpades nyligen på en parkeringsplats i Järfälla. I baljan har de sällskap av några kärrsköldpaddor som hittades i Nackareservatet och två gulörade från ett dike i Huddinge. Ett dussin finns i veckans skörd.

För Skansenakvariet är övergivna reptiler, särskilt vattensköldpaddor, ett stort problem och ett säkert sommartecken.

– Vi får in ett 70-tal per sommar som folk kastat ut innan semestern, säger Jonas Wahlström.

Klassikern är att föräldrar köper en vattensköldpadda till barnet som tjatar om husdjur. Billigare än en hund, och inte större än en femkrona.

– Men sköldpaddor växer fort. De blir stora och börjar bita i fingertoppar. Vatten i akvariet måste bytas, annars luktar det illa. Då vill man inte ha dem längre, och eftersom folk är för snåla för att avliva dem hos veterinär släpps de ut, säger Jonas Wahlström.

Skansen tar oftast bara emot djur via polisen. Om det går omplaceras de till andra parker. Vissa är skadade och får avlivas. På sommaren överlever de ofta i naturen, på vintern är det värre. Man har hittat sköldpaddor i hinkar med vatten som frusit till is. Utmärglade paddor med mjukt skal.

Förutom vattensköldpaddor checkar fem till tio leguaner in per sommar, liksom andra ödlor och ormar.

– För några år sedan hittades en fem meter lång pytonorm i en skog i Huddinge. Två tanter hade sett den när de plockade blåbär. Jag bar iväg ormen, poliserna bar i väg tanterna.

Att djur dumpas är känt även i zooaffärerna. På Hökarängens zoo har man valt att inte sälja vattensköldpaddor och leguaner.

– Folk vet inte vad de handlar och hur stora de blir, säger Linus Gustavsson som jobbar där. För andra djur gäller ångerrätt.

I Zoo.se:s butik i Bromma funderar man på att sluta sälja vattensköldpaddor. Då och då hör ångerfulla kunder av sig och vill lämna tillbaka djur, men risk för smittor gör att det inte går.

– Att vissa då väljer att släppa ut dem är jättesorgligt. Vi upplyser alltid om att tänka efter flera gånger innan ett köp. Man ser det lilla gulliga men bortser från att vattensköldpaddor kan bli 25 år, säger Mattias Ahlin på Zoo.se.

Fakta

Dumpning kan vara djurplågeri

Att släppa ut exotiska djur kan skada både djuret och vårt ekosystem.

Skansenakvariet tar inte emot reptiler från privatägare. Ärenden om upphittade djur går ofta via polisen.

Om uteförhållandena är dåliga kan det räknas som djurplågeri att överge djur utomhus.