Tågen tog semester – precis framför sjön

Här står Saltsjöbanan parkerad.
Här ska står Saltsjöbanan stå parkerad hela sommaren.
När Saltsjöbanan renoveras står tågen stilla i Finntorp i nära tre månader. Men de blå vagnarna uppskattas inte av boende i området.
– De skymmer utsikten, säger Mariette Sulling.

Nackabon Mariette Sulling med grannar hade sett fram emot härliga somriga stunder hemma i Finntorp. Men istället för en vacker sjö och en prunkande park har boende i området fått en ny utsikt. När Saltsjöbanans tåg tog semester den 25 juni parkerade de vid Finntorp station.
– Istället för den vackra vyn vi är vana vid från Setterwallska parken har vi nu fått en radda tågvagnar uppställda att beskåda som skymmer utsikten över Järla Sjö nära tre månader framöver, säger Mariette Sulling.

Mariette Sulling, Nackabo.

Mariette Sulling.

”Finntorp är bästa platsen”

För tredje sommaren i rad stannar Saltsjöbanan för omfattande renovering. Arbeten som planeras är bland annat bullerdämpande åtgärder, upprustning av stationer, nytt signalsystem och nya kontaktledningar. Saltsjöbanan tas i drift igen den 17:e september.

I normala fall brukar tågen köras till Neglinge. Men nu står de stilla i Finntorp.
– Depån i Neglinge håller på att renoveras så nu ska tågen stå där tills Saltsjöbanan är färdig, säger Martina Wiklund, pressinformatör på SL.
Kan man inte ha hitta ett mer lämpligt ställe eller bara lite längre fram på spåret? 
– Det är bästa platsen och inget man gör med avsikt att skymma något. Det ska gå så smidigt som möjligt att renovera, säger Martina Wiklund.

Vagnarna kameraövervakas

Tågen har skyddats av ett blått staket och för att förhindra skadegörelse övervakar kameror platsen.
– Vi har även personal på plats som tittar till tågen, säger Martina Wiklund på SL.

Utsikten förstörs av tågen, menar boende i Finntorp.

Utsikten förstörs av tågen, menar boende i Finntorp.

Mariette Sulling hoppas att SL ändå kan tänka om och flytta tågen.
– Jag träffade några äldre som ser det här som sin lilla oas nu den vackraste tiden på året. Många är besvikna över denna tåguppställning, säger hon.