ANNONS

Semestertid är inbrottstid

När du är på semester passar tjuvarna på.

I juli drabbades rekordmånga hushåll i Solna och Sundbyberg av inbrott.

Med allt säkrare lås och dörrar hittar tjuven nya sätt att ta sig in.
ANNONS

Semestertider är högsäsong för inbrottstjuvarna. Under juli månad anmäldes 22 inbrott och inbrottsförsök i Solna, varav Hagalund hade nio, Huvudsta åtta och Råsunda sju inbrott och inbrottsförsök. Det är fler än det totala antalet anmälningar mellan mars och juni.

I Sundbyberg anmäldes 18 inbrott i juli. Hårdast drabbade är villaägarna. Mer än vartannat inbrott gjordes i en villa.

Trenden syns i hela distriktet, enligt Västerortspolisen. Mellan vecka 25 och 32 anmäldes 280 inbrott och majoriteten av dessa, 160, har skett i villor.

Polisen har sett att visa typer av tillvägagångssätt varit dominerande vid inbrotten.

– I villor har man företrädesvis gått in på baksidan av huset, via altanen. Ibland har man även använt stege för att komma in, och slagit in rutor, säger Mats Eriksson, informationsansvarig vid Västerortspolisen.

Men man har även sett ett helt nytt sätt för tjuvarna att ta sig in.

– De monterar ut hela fönster. Det låter inte något och man skär sig inte. De är specialiserade på detta, säger Mats Eriksson.

Vid lägenhetsinbrotten tar sig tjuvarna in via fönster eller balkongdörrar om det är markplan. Annars är det via ytterdörren.

– Man använder bräckjärn men också låsslunga. Det är viktigt att ha en kåpa över vredet så att de inte kan vrida om. Det är viktigt att uppmärksamma folk på det.

ANNONS

Har man dessutom flera lås – använd samtliga, tipsar Mats Eriksson.

– Allt handlar om att förlänga tiden för tjuvarna. De kan ta sig in i alla lägenheter, så det gäller att försvåra för dem.

Vad uppgången beror på vet inte polisen. En stor del inbrott upptäcks när folk kommer hem från semestern. Det tråkiga i kråksången är att det inte är över.

– Nu kommer hösten och det är den svåraste perioden. Flest inbrott sker, sett över tid, alltid på hösten, säger Mats Eriksson.

När du är på semester passar tjuven på. I juli drabbades rekordmånga hushåll i Solna av inbrott. Allra flest inbrott skedde i Hagalund.

Är du orolig för inbrott?

Sureyya Ertas, 45, Skytteholm:

– Ja, det är jag, men jag har aldrig haft inbrott. Jag har flera lås hemma och kedja på dörren. Tjuvarna kan komma in överallt, om de vill.
Richard Borg, 27, Centrala 
Sundbyberg:

– Nej, jag är nyinflyttad här och har inte tänkt på det alls. Jag har inget mer säkerhetstänk än det vanliga med lås och så.
Solveig Karlsson, 85, Solna centrum:

– Nja, man har ju hört att det är mycket inbrott, det är hemskt. Men vi har portkod, dubbellås och håller koll på folk, så inte är vi oroliga.
Ivan Garnei, 78, Centrala 
Sundbyberg:

– Nejdå, vi är inte rädda, vi skyddar oss. Man frågar om man inte känner igen någon och så har vi portkod. Vi känner oss trygga.
Sofi Byqvist, 35, Annedal:

– Jag är inte särskilt orolig, det har inte varit inbrott där vi bor. Jag är hemma på dagarna så då får man ju lite koll, plus att vi har portkod.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.