ANNONS

Semestertider: Länderna där mässling sprids

Se över vaccinationsskyddet innan semesterresan, råder smittskyddsläkaren.
Se över vaccinationsskyddet innan semesterresan, råder smittskyddsläkaren.
Den man som sökte vård på S:t Görans sjukhus med mässling hade varit i Asien. Men smittan finns på närmare håll. Utbrott rapporteras pågå i Grekland, Frankrike och Italien.
ANNONS

Den mässlingsmittade person som sökte vård på S:t Görans sjukhus natten till tisdagen hade varit på resa i Asien. Eftersom sjukdomen är så gott som eliminerad i Sverige är det via inresande som smittan sprids numera.

Enligt CDC, en avdelning inom USA:s hälsodepartement, pågår nu mässlingutbrott i Filippinerna, Indonesien och Kongo. Men även i flera länder i Europa: Italien, Grekland, England, Frankrike, Rumänien, Serbien och Ukraina.

Kontrollera skyddet

Enligt smittskyddsläkare Per Follin bör man tänka till om vilka risker som finns och vilket skydd man har innan man reser utanför Norden.

Man bör också vara vaksam på symtomen.

– Det är ju inga utslag de första fyra dagarna, utan mest feber och hosta. Men man smittar, säger han.

Barn får normalt sin första dos MPR-vaccin vid 18 månaders ålder. Ska man resa med yngre barn bör man kontakta sin barnavårdscentral och rådgöra.

– De brukar kunna gå ner till att vaccinera från 12 månader eller yngre, säger Per Follin.

Det är bättre än inget

Per Follin

Med en dos vaccin har man inte ett fullgott skydd, men ”det är bättre än inget” säger han.

ANNONS

Vuxna som är födda innan 1982, när vaccinationsprogrammet med två doser infördes, har heller inte ett fullgott skydd, såvida de inte haft sjukdomen och därmed är immuna. De kan ta en dos vaccin för att vara på den säkra sidan.

Vid S:t Görans sjukhus pågår nu smittspårning efter mässlinglarmet. Patienter som varit i lokalerna och som tillhör riskgruppen att inte har skydd blir kontaktade.

Samma procedur ägde rum på Södersjukhuset för ett par veckor sedan, sedan en man som insjuknat i mässling sökt vård där.

I Sverige vaccineras 97 procent av alla barn. Ute i Europa är vaccinationsgraden lägre. Enligt ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, har i år 1 709 fall rapporterats i Rumänien, 1 463 i Grekland, 1 346 i Frankrike och 411 i Italien.

Fram till den 13 april hade 13 dödsfall rapporterats som en följd av mässling.

Totalt har 14 813 fall av mässling rapporterats mellan den 1 mars 2017 och 28 februari 2018 i Europa.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.