ANNONS

Uppkäftig nykomling tar upp kampen om bästa semlan

Vega Haninge Wofflans Stenugnsbageri Wofflan Fleischanderl
Wofflan Fleischanderl öppnade i lussekattstider mitt i byggkaoset i nya Vegastaden för ett drygt år sedan. Semlorna har blivit poppis.
Fettisdagen är här – och bagarna i Haninge rustar stort.
På nykomlingen Wofflans stenugnsbageri i Vega vill man ge de klassiska konditorierna i Haninge en match.
– Jag vill göra den bästa semlan, säger Wofflan Fleischanderl.
ANNONS

Fettisdagen är här.

Och de där smarriga bullarna på vetedeg, grädde, mandelmassa och pudersocker som vi aldrig tycks få nog av går att hitta på fler ställen än på länge i Haninge.

Konkurrensen är knivskarp.

För i nya Vegastaden har Wofflans stenugnsbageri tagit upp kampen med de klassiska Haningeställena Bagarstugan och Café Malmen.

Storsatsar på semlor – i smyg

Bagaren Wofflan Fleischanderl har smugit i vassen. Inte gjort reklam, inte satt upp skyltar till bageriet.

Polisen kom ett tag. De satt här och trängdes när de plötsligt fick rusa ut på ett larm.

Wofflan Fleischanderl, bagare

Han har inga anrika kafélokaler. Utan ett sprillans nytt kondis i en stadsdel utan historia.

Där Wofflan låtit råvarorna tala.

Vega Haninge Wofflans Stenugnsbageri Wofflan Fleischanderl

Semla hos Wofflans stenungsbageri. Foto: Veronica Johansson

När vi på Mitt i frågar läsarna i Haninge om bästa semlorna nämns Wofflans semlor lika ofta som de gamla fiken.

ANNONS

– Ryktet sprider sig. Det är ju folk som bor här som kommer, men det kommer även mycket folk från Vendelsö och Tyresö, säger Wofflan, som tar emot Mitt i iklädd kortbrallor, förkläde och grön t-shirt.

Stammisar har han.

– Haninge kommun kommer hit och fikar ett gäng varje fredag. Polisen kom också ett tag. De satt tolv stycken här inne och trängdes när de plötsligt fick rusa ut på ett larm. Men jag gav dem aldrig rabatt, så jag har inte sett dem på länge, säger Wofflan.

– Men fikarasterna är heliga. Och det är klart att de ska vara det. Jag älskar själv semlor, säger Wofflan.

Finns en buffé av semlor

Han kommer från en bagarfamilj i Enskede och driver redan det kultförklarade 40-talsbageriet Söderbergs på Telefonplan med sin fru.

– Här i Vega satsar jag på traditionella semlor, vaniljsemlor, croissantsemlor, saffranssemlor och förhoppningsvis även veganska semlor till på tisdag, säger Wofflan.

Malmens och Bagarstugan har ju funnits sedan Jesus gick i kortbrallor

Wofflan Fleischanderl, bagare

Ni verkar ha blivit poppis?

– Jag vill ju att vi ska göra de godaste semlorna av alla. Jag är jättetaggad. Vi siktar på att slå vårt semmelrekord från förra året. Jag tror vi säljer 600-700 semlor under fettisdagen.

Vad innehåller en bra semla?

– Mycket kardemumma i bullen, spansk mandelmassa, bra råvaror och en grädde som är perfekt vispad. Inte för lätt, inte för hård.

Ser du dig som en uppkäftig kusin från landet?

– Njae. Malmens och Bagarstugan har ju funnits sedan Jesus gick i kortbrallor. Men jag har faktiskt varit bagare i över 30 år, säger Wofflan.

Vad kostar era semlor?

– 45 spänn.

Fakta

Betyder fint vetemjöl

Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simila”, som betyder fint vetemjöl.

Den 12 februari 1771 dog kung Adolf Fredrik på fettisdagens kväll efter en bättre middag, i vilken hetvägg (semla med varm mjölk) ingick.

Semlan fick den form den har idag i slutet på 1800-talet, men var en lyx förbehållen de högre stånden.

Det är först efter andra världskriget när det ekonomiska uppsvinget gör vitt mjöl, grädde och socker tillgängligt som semlor blir något för gemene man.

Fastlagen börjar på fastlagssöndagen, eller fläsksöndagen, och följs av blå måndag och fettisdag.

Det gällde att äta för att klara 40 dagars fasta, som inleds på askonsdagen och varar till påsk.

Källa: Nordiska muséet, Semleakademien, Svenska kyrkan

Andra lokala ställen kända för sina semlor

Thomas Montenegro och Ted Malon på TM Bagarstuga.

Thomas Montenegro och Ted Malon på TM Bagarstuga, Västerhaninge. Foto: Stefan Källstigen

TM Bagarstuga, Västerhaninge

Ett av södra Stockholms största fik, TM Bagarstuga i Västerhaninge, väntas sälja runt 5 000 semlor på fettisdagen. Har de senaste åren kombinerat traditionella semlor med en rad nya varianter. Kom 2:a bland Stockholmsfiken i Arlas semmeltävling ”Stans godaste semla” 2019.

Säljer i år bland annat blåbärssemlor, hallonsemlor, wienersemlor – och en guldsemla med äkta guld och tryffel i.

Pris på en vanlig semla: 45 kr


Semlor, Malmens konditori. Pappa Marcos Astudillo, och dottern Natalia Astudillo

Pappa Marcos Astudillo, och dottern Natalia Astudillo på Malmens konditori. Foto: Pekka Pääkkö

Café Malmen, Handen

Klassikern Café Malmen i Handen, som är lite mer stilren och riktar in sig på traditionella semlor, minisemlor, wienersemlor och små vegansemlor, väntas sälja tusentals semlor på tisdag.

Pris på en vanlig semla: 33 kr


Favvofiket i Tyresta by, Haningepolisens stammisställe.

Även poliser måste fika, och då gör de det helst i Tyresta by. Foto: Arkiv

Caféet i Tyresta by, Tyresta

Kaféet i Tyresta by är känt som Haningepolisens stammisställe. Är bland annat populära för sina veganska semlor. Har även glutenfria och laktosfria semlor samt vaniljsemlor. Har beställningar på flera hundra semlor inför tisdag.

Pris på en stor semla: 40 kr

Pris på en liten semla: 29 kr


Bild från Myrans bageri och catering i Länna.

Bild från Myrans bageri och catering i Länna. Prinsessemlan längst till vänster görs inte längre. Foto: Myrans bageri och catering

Myrans bageri och catering, Länna

Myran Alenskog brukar bunkra upp semlor av alla de sorter – både vanliga och wraps.

Pris på en vanlig semla: 30 kr

Fakta

TM Bagarstuga bäst i Stockholm enligt stor semmeltävling

I semmelomröstningen Stans bästa semla 2020, arrangerad av mejeriföretaget Arla, kom TM Bagarstuga i Västerhaninge till slut tvåa i hela landet och etta i Stockholm.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.