Semla i stenugn bäst i test

På Droppens konditori blev Irma, Antony och Elias glada över att ha vunnit semmeltestet för andra året i rad.
På Droppens konditori blev Irma, Antony och Elias glada över att ha vunnit semmeltestet för andra året i rad.
Elin Werjefelt.
Elin Werjefelt.
Smakrik, lagom stor, ­härligt saftig och rejält med hembakt-känsla. Så beskriver Mitt i:s semmel­panel årets vinnar­semla från Droppens konditori.

– Haha, åh va kul, jätte­skönt att höra. Vi bakar med kärlek, säger Antony Sarraf på Droppens.

Vi svenskar är galna i semlor. Varje år inför fettisdagen säljs över 40 miljoner semlor landet om. Alla har vi vår egen bild av hur en ”riktig” semla ska vara.

– Jag tycker att semlor ska vara små, inte som en hel familjemiddag. De ska vara så stora att man kan äta två, säger Solnas bakdrottning Elin Werjefelt som i höstas tävlade i ”Hela Sverige bakar” på kanal 7.

Degen måste vara saftig och gärna ha fått lite extra kardemumma i sig. Men locket då, ska det vara runt eller skuret i en elegant Napoleonhattstrekant?

– Jag tycker man ska skära det som ett hjärta så det känns lite speciellt när man äter, säger Elin Werjefelt.

– Och man får inte snåla med mandelmassan, tillägger hon.

Samtliga bagerier som är med i testet verkar ha tagit den uppmaningen på allvar. Alla sex semlorna har en rejäl klick mandelmassa, dock av varierande kvalitet ska det visa sig, när Mitt i:s smakpanel sätter sig ner och blindtestar årets skörd.

– Det är många goda semlor i år. Ett riktigt toppensemmelår, säger en jurymedlem.

Men efter att ha smakat, ratat och mumsat lite till står till slut 28-kronorssemlan från Droppens som vinnare.

– Haha, åh va kul, jätteskönt att höra. Vi bakar med kärlek, säger Antony Sarraf på Droppens.

Förutom bra råvaror, som riktigt fin mandel, behövs en bra ugn. På Droppens bakar man i stenugn, och endast fyra plåtar i taget.

– Det gör att vi har koll på allt hela tiden, säger Antony Sarraf.

Så här tyckte Panelen om årets semlor

Du Bon Pain

Tottvägen 5B, Solna

Pris: 36 kr

Betyg: 1

”Minst men ­dyrast. Ser ut som en cheeseburgare och smakar kemikalie­aktigt. Strösockerkänsla på mandelmassan och geleig grädde.”

Droppens konditori

Tulegatan 2, Sundbyberg

Pris: 28 kr

Betyg: 4,5

”Saftig bulle som man vill ha mer av. Fylld med mandelmassa med ­bitar och en rejäl gräddexplosion. Ser hembakt ut.”
Bullens ­bageri

Ankdammsgatan 36, Solna

Pris: 25 kr

Betyg: 4

”En rätt ful men saftig bulle med mycket kardemumma och generöst med grädde. Rejält med smakrik mandelmassa.”
Bageri ­Passion

Landsvägen 45, Sundbyberg

Pris: 32 kr

Betyg: 4

”Elegantaste semlan med rejält trekantslock. Luftig, ­lagom söt och med lagom hårt vispad grädde. Tjock mandelmassa.”
Boulevard

Esplanaden 17, Sundbyberg

Pris: 26 kr

Betyg: 3,5

”Groteskt stor och lite torr. Mjölkig god grädde och härlig mandelmassa med både stora bitar och bittermandel i.”
L’Ami konditori

Huvudstagatan 13, Solna

Pris: 25 kr

Betyg: 2

”Dötrist och torr bulle med gul grädde – är den bakad i går? Men god mandelmassa med fin bitter­mandelton.”