ANNONS

Semla redan nu eller vänta till fettisdagen?

Semla, hetvägg, fastlagsbulle – kärt barn har många namn.
Semla, hetvägg, fastlagsbulle – kärt barn har många namn.
I år ligger påsken sent och det gör även fettisdagen, som traditionellt är startskott för semmelsäsongen.
Men i Vallentuna började försäljningen redan för ett par veckor sedan.
ANNONS

Madeleine Thunell som äger och driver Ica Kvantum började sälja semlor redan i vecka 2. Så här i början av säsongen går det åt mellan 300 och 400 semlor om dagen.

–  Men den största veckan är vid fettisdagen. Det är då det går åt som allra mest. På själva fettisdagen kan det gå åt 3000 semlor, säger hon.

Hon har varit länge i branschen. Med 30 år i ryggen kan hon se hur kunder och konkurrens förändrats. I början av hennes handlarliv var konkurrensen inte så stor.

– Nu har vi fått fler bagerier och kaféer i Vallentuna. Tidigare kunde vi sälja 4000–5000 semlor på fettisdagen. Nu finns Stenugnsbageriet och Coop. Och de säljer semlor på 7-Eleven och Pressbyrån.

Är det bra marginaler på semlor?

– Ja, det är det. Vi märker att förut kunde vi locka kunderna med semlor för fem kronor. De var färdigfyllda bullar som vi köpte in. Nu bakar vi egna, färska. Och det är något helt annat. Kunden är inte heller lika prismedveten som tidigare. Nu vill man ha en bra semla hellre en billig som är halvtorr. Och varje år vill vi slå försäljningsrekord. 

Hur ska ni klara det i år?

– De måste finnas inne under alla öppettimmar. Redan klockan nio, så det blir ett visst svinn. Vi säljer bara dagsfärska semlor, det är då de är som godast. De som inte går åt ställer vi i personalrummet. Då blir de som jobbar här glada.

ANNONS

Har du ätit årets första semla än?

Rubin Wadenholm, bor i Täby och jobbar i Vallentuna
– Nej, det har jag inte. Jag är inte så noga själv men barnen håller reda på när det är fettisdag. Själv visste jag inte ens om att fettisdagen är den 5 mars i år. Men de som inte håller sig tills dess får göra som de vill.
Love och Anne Wadelius, Bällsta
– Vi har inte börjat än, men vi kommer nog inte att hålla oss till den 5 mars, säger Anne. Vi brukar köpa vetebullar och bygga ihop semlor själva. Då får man dem som man vill. Med eller utan mandelmassa och med mycket eller lite grädde.
– Och de är jättegoda, säger Love.
Lovis Tjärnberg, Vallentuna
– Nej, jag är inte så förtjust i semlor och har nog inte ätit någon på ett eller ett par år. Men jag smakar om jag bjuden.