”Vill ha semlor direkt efter årskiftet”

Dani Abdallahad på Petjos konditori, som sålde 700 semlor förra fettisdagen. Foto: Privat
Dani Abdallahad på Petjos konditori, som sålde 700 semlor förra fettisdagen. Foto: Privat
Ulla Britt Mazarakis på Mazarin konditori & bageri har bakat semlor sedan årskiftet.
Ulla Britt Mazarakis på Mazarin konditori & bageri har bakat semlor sedan årskiftet.
Nyrostad mandel på Mazarin konditori & bageri. "Världens finaste", säger Ulla Britt.
Nyrostad mandel på Mazarin konditori & bageri. "Världens finaste", säger Ulla Britt.
Upplands-Broborna drabbas allt tidigare av semmelfeber, enligt lokala konditorier. Redan vid årskiftet ökar efterfrågan, trots att fettisdagen äger rum först i februari.
– Så fort någon annan börjar sälja semlor måste du hänga på, annars tappar du kunder, säger Maykel Abdallahad på Petjos Café i Kungsängen.

På tisdag är det fettisdagen, en kristen högtid med urgamla anor i Sverige. Det var sista datumet innan påskfastan och därmed fyllde man buken med semlor. I dag börjar uppladdningen långt tidigare, utan att för den sakens skull följas av sträng diet.

– När jag började i branschen för 12 år sedan brukade folk fråga efter semlor först i februari. Men nu sätter det igång direkt efter årsskiftet, säger Maykel Abdallahad på Petjos Café och konditori i Kungsängen.

De väljer inte biskvier eller toscakakor

Han menar att semmelätaren vänder i dörren om det inte finns några semlor uppdukade bakom disken.

– De väljer inte biskvier eller toscakakor, utan går till någon annan som har semlor. Så fort någon annan börjar sälja måste du hänga på, annars tappar du kunder.

Fyra sorters semlor

För att stilla begäret laddar man dagligen upp med tre sorters semlor.

– Vi har vanliga semlor, wienersemlor, vaniljssemlor och lyxsemlor.

I grannorten Bro håller sig Mazarin konditori & bageri till en klassisk semla, som börjar bakas redan efter jul.

Ulla Britt Mazarakis levererar klassiska semlor på Mazarin konditori & bageri i Bro. Foto: Privat

– Det har blivit en tradition hos oss. Vi har kunder som vill ha semlor långt innan fettisdagen, säger Ulla Britt Mazarkis som driver bageriet tillsammans med Dinos Mazarakis.

Världens bästa mandel

På Mazarin konditori & bageri köper man in hel spansk mandel och rostar själva. ”Världens bästa”, enligt Ulla Britt Mazarakis.

Hon lyfter fram den speciella fyllningen i deras bakverk, omgiven av färskvispad grädde och kardemumma.

– Vi köper in hel spansk mandel, världens bästa, som vi rostar själva och har i fyllningen. Den blir väldigt smakrik och krispig.

Men även om semlan redan har gått het på Bro-konditoriet, ökar trycket på fettisdagen.

– Då säljer vi semlor hela långa dagen. Folk kommer in på morgonen innan jobbet, tar med sig till arbetsplatser och svänger förbi på vägen hem. Det är en rolig och festlig dag.

Fakta

Semlans historia

I Gustav Vasas bibel (1500-talet) kan man läsa om ”bakade semlokakor blandade med olio”.

Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simila”, som betyder fint vetemjöl.

Den 12 februari 1771 dog kung Adolf Fredrik på fettisdagens kväll efter en bättre middag, i vilken hetvägg (semla med varm mjölk) ingick.

Semlan får den form den har idag i slutet på 1800-talet, men var en lyx förbehållen de högre stånden.

Det är först efter andra världskriget när det ekonomiska uppsvinget gör vitt mjöl, grädde och socker tillgängligt som semlor blir något för gemene man.

Fastlagen börjar på fastlagssöndagen, eller fläsksöndagen, och följs av blå måndag och fettisdag.

Det gällde att äta för att klara 40 dagars fasta, som inleds på askonsdagen och varar till påsk.

Källa: Nordiska muséet, Semleakademien, Svenska kyrkan