2 000 semlor är målet för Värmdöbagarna

"Varje semla är unik, det ska synas att det är gjort för hand", säger Therese Delselius.
"Varje semla är unik, det ska synas att det är gjort för hand", säger Therese Delselius.
Paret har ägt konditori i över 30 år. Först i Värmdö och sedan fem månader i Nacka.
Paret har ägt konditori i över 30 år. Först i Värmdö och sedan fem månader i Nacka.
Det är den vanliga semlan som säljer mest.
Det är den vanliga semlan som säljer mest.
"Det är fortfarande lika kul att baka, det är väldigt kreativt tycker jag", säger Therese
"Det är fortfarande lika kul att baka, det är väldigt kreativt tycker jag", säger Therese
Wienersemlan är på frammarsch tror bagarparet.
Wienersemlan är på frammarsch tror bagarparet.
Om en vecka är det dags för en av årets största dagar för bagare: Fettisdagen. Bagarparet Therese Delselius och Niclas Ceimertz har fullt upp.
– I söndags slog vi rekord, vi sålde 380 stycken semlor, säger Therese Delselius.

Semlorna kommer tidigt till Centralkonditoriet. Redan på juldagen börjar det bakas semlor i Björknäs i Saltsjö-Boo. Därefter är det en stadig uppgång i försäljningen ända fram till fettisdagen.

– Vissa brukar komma in och gnälla lite, säga att de tycker vi är för tidiga. Men ibland köper de en semla ändå, säger Niclas Ceimertz.

Namnet Delselius lever vidare

Therese Delselius och Niclas Ceimertz har nyligen tagit över Centralkonditoriet. De har tillsammans med deras barn bara ägt det i fem månader. Än så länge är det lite osäkert på hur många semlor de kommer att sälja i år, men det har börjat bra.

– Vi sålde 380 stycken i söndags och det var rekord. Jag vet inte riktigt hur många vi säljer men jag hoppas att vi säljer åtminstone 2 000 semlor, säger Therese Delselius.

Therese Delselius har en gedigen bagarerfarenhet. Innan hon tillsammans med Niclas Ceimertz tog över Centralkonditoriet drev hon Systrarna Delselius i Gustavsberg, som nu ägs av Gastrogruppen.

Systrarna delade på sig, men namnet Delselius lever vidare. Therese systerson Robin driver två stycken konditorier, ett i Gamla Enskede och ett på Södermalm.

Hemligheten bakom vinnarsemlan

Bagarparet är meriterade semmelmakare. Förra året vann de Nacka Värmdö-postens semmeltest och även i år är siktet att ta hem testet. Hemligheten bakom en bra semla är att ha en nybakad bulle, riktigt smör och riktig grädde, förklarar de.

Vi bakar bullar hela tiden

– Vi bakar bullar hela tiden, sedan har vi några specialknep. Men en riktigt saftig bulle är väldigt viktigt. Så fort bullen blir torr tappar semlan kvalité direkt, säger Niclas och Therese nickar instämmande.

Hur mycket jobbar ni?

– Vi arbetar nog 12-14 timmar sju dagar i veckan just nu, morgon till kväll, långa dagar, men det är kul, säger Therese Delselius.

Vilken är er favoritsemla?

– Jag är traditionell så jag väljer den vanliga semlan, säger Niclas Ceimertz.

– Jag väljer den vanliga jag med, men vill slå ett slag för wienersemlan, den är riktigt god, säger Therese Delselius.