ANNONS

Läsarna tipsar: De bästa semlorna i Botkyrka och Salem

Magnus på Spaaks med wienersemlorna - en av många varianter konditoriet gör. Men den mest speciella semmelvarianten görs nog i Grödinge.
Magnus på Spaaks med wienersemlorna - en av många varianter konditoriet gör. Men den mest speciella semmelvarianten görs nog i Grödinge.
På Spaaks i Tumba räknar bagaren Magnus Olsson med över 3 000 semlor på tisdag.
Konditoriet får många lovord.
Men de har gott om konkurrenter när Mitt i frågade läsarna.
ANNONS

Eldtomta café, Rosenhill, Sur å Deg, Kaffestugan, Spaaks och Tegnérs. Alla får de röster när läsarna säger sitt om vem som har traktens godaste semlor.

Tar omväg

Många har nog höjt rösten för sitt lokala café. Men det finns även de som tar en omväg. Slagstabon Peter Jergos lägger till exempel sitt ord för Tegnérs i Tullinge.

– Alltid värt en omväg, säger han.

 

Svenske kungen dog på fettisdagen

  • Ibland påstås att den svenske kungen Adolf Fredrik dog av alltför många hetväggar fettisdagen den 12 februari 1771.
  • Skalden Johan Gabriel Oxenstierna förde fram att fettisdagen borde förbjudas och ”hetvägg drivas i landsflykt ur Sverige, sedan den begått ett kungamord”.
  • Hetväggen tros vara semlans förlaga och var en bakad bulle fylld med mandelmassa som ofta åts tillsammans med varm mjölk.
  • I verkligheten dog Adolf Fredrik av slaganfall, ett namn på både stroke och hjärtinfarkt, efter en i vår tids ögon enorm måltid.
  • Måltiden bestod av ostron, hummer, surkål och just hetvägg.

Du kan läsa mer om fettisdagen på Nordiska museets hemsida.

Källa: Nordiska museet

Rönningebon Patrik räknar upp ett helt gäng caféer han testat semla på i Stockholm, men landar sedan lokalt hos bagaren Viktor Bloss.

– Rönninge Kaffestuga utan tvekan, säger Patrik.

Vilka har Botkyrka och Salems bästa semlor? Fettisdag nästa vecka! ☀️

Publicerat av Mitt i Botkyrka Salem Onsdag 19 februari 2020

De flesta caféer serverar i dag semlor i olika varianter.

– Wienersemlan på Spaaks konditori är god, utbrister Maria på Mitt i Botkyrka Salems Facebooksida.

Bagaren Magnus Olsson på Spaaks räknar med att de gör drygt 3 000 semlor på fettisdagen.

Vegansemlan

Konditoriets delägare Anna Olsson berättar att det finns både ett och annat att välja på. Dels den vanliga semlan, men också blandsemla där mandelmassan och grädden rörts samman, vaniljsemla, laktosfri och glutenfri. De gör också vegansemla.

– Då är det sojagrädde. Bullen i sig är mjölkfri som vanligt, säger Anna Olsson.

Såfflan

En riktig hybrid går annars att hitta på Klockargårdens Våffleri i Grödinge. Här finns ”såfflan”.

– Det är en semla fast i en våffelvariant. Kardemummaglass, hemmagjord mandelmassa, grädde och mandelflarn, säger kocken Frederick Benedicto. 

Frederick Benedicto. Klockargårdens våffleri. Obs foto tora pleja.

Frederick Benedicto på Klockargårdens Våffleri i Grödinge. Foto: Tora Pleja

Men du måste inte heller gå över ån för att få tag på en god semla. Grödingebon Jan-Åke vet vilka som har de bästa semlorna.

– Jag, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.