”Vi sålde över 3000 semlor förra året”

Henrik Hellberg
Henrik Hellberg, Bageriet, har bakat semlor i 20 år.
Bageriet i Trollbäcken sålde förra året över 3000 semlor. Det var kö i timmar.
– I år hoppas vi slå rekord, säger Henrik Hellberg.

Henrik Hellberg tar på sig förklädet och lyfter fram en plåt med semmelbullar. Han skär med van hand bort locket. Det är långt ifrån första semlan han bakar.

– Jag har gjort det här i 20 år. Jag har alltid börjat efter trettondagshelgen, säger Henrik som är bagare och ägare av Bageriet i Trollbäcken.

Här finns klassiska semlan och wienersemlan. En vanlig dag säljer Bageriet några hundratals semlor varje dag. Annat är det på fettisdagen, som i år är det 5 mars.

– Förra året hade vi kö utanför butiken de sista timmarna. Vi sålde över 3000 semlor. I år hoppas vi slå rekord.

Förra året hade vi kö utanför butiken de sista timmarna

Henrik kallar in extra personal till semmeldagen.

– Annars går det åt skogen, säger han.

Han tillägger:

– Semmeldagen känns som den dagen folk inte tummar bort.

Semlor Tyresö

Bageriets semlor är redo. Foto: Sandra Samppala

Vad är en god semla, tycker du?

– En god semla är när det är lagom av allt. Bullen ska vara färsk och grädden ska vara luftig. Det ska vara en mandelmassa med bitar och lite sting i. Målet är att när du har ätit upp en semla ska du känna att du skulle kunna tänka dig lite till. Då har du lyckats med en semla, säger han.

Säljer hundratals semlor redan

I Stora Coop i Tyresö centrum bakas det också semlor för fullt i bageriet, som startade upp igen i höstas.

– Det blir cirka 200 per dag, men i dag bakar jag hundra extra, säger Darek Melkau, bagare som gör flera plåtar med klassiska semlor när Mitt i hälsar på.

Darek Melkau skär med van hand av locket på semmelbullarna. Foto: Sandra Samppala

Darek Melkau skär av locken på semmelbullarna. Foto: Sandra Samppala

Bakverket har sålts på Coop sedan några dagar in på det nya året. Här går det att få klassisk semla, vaniljsemla, nutellasemla eller blåbärssemla, till exempel. Vissa finns alltid, andra går att beställa.

– Det går att beställa i princip vad du vill, säger Mickey Lindberg, vd och butikschef..

Här finns också det butiken kallar Tyresösemlan, som började att säljas i januari. Den är gjord på osötat bröd som har semmelform och innehåller bland annat räkor och den egengjorda röran kallad Tyresöröra.

Semlor Tyresö

Tyresösemlan är gjord på osötat bröd. Foto: Sandra Samppala

Också Borggårdscafét i Tyresö slott började att sälja semlor i januari.

– Vi brukar inte börja sälja förrän själva fettisdagen men det här året började vi tidigare för vi märker att folk vill ha det, säger Veronica Anglevik, ansvarig för Rum för hälsa och kafét.

Semlor Tyresö

Coops semlor blir med grädde. Foto: Sandra Samppala

Fakta

Betyder fint vetemjöl

Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simila”, som betyder fint vetemjöl.

Den 12 februari 1771 dog kung Adolf Fredrik på fettisdagens kväll efter en bättre middag, i vilken hetvägg (semla med varm mjölk) ingick.

Semlan fick den form den har idag i slutet på 1800-talet, men var en lyx förbehållen de högre stånden.

Det är först efter andra världskriget när det ekonomiska uppsvinget gör vitt mjöl, grädde och socker tillgängligt som semlor blir något för gemene man.

Fastlagen börjar på fastlagssöndagen, eller fläsksöndagen, och följs av blå måndag och fettisdag.

Det gällde att äta för att klara 40 dagars fasta, som inleds på askonsdagen och varar till påsk.

Källa: Nordiska muséet, Semleakademien, Svenska kyrkan