Semlorna är här – ”Hårt tryck på dem”

Bagaren Jenny Wersch strör socker över semlorna på Konditorn och Bagarn i Hökarängen.
Jenny Wersch, bagare på Konditorn och Bagarn i Hökarängen.
Trots att det är mer än en månad kvar till fettisdagen gör Konditorn och Bagarn 200 semlor om dagen. Alldeles för tidigt menar vissa kunder, andra älskar det.

Fettisdagen infaller den 5 mars i år. Men många konditorier och bagerier har redan tjuvstartat försäljningen av semlor.

Konditorn och Bagarn i Hökarängen började kränga semlor redan 2 januari. Det uppskattas av många – men inte alla.

– Vi hade en kund som sa ”det är alldeles för tidigt”. Sedan har vi andra kunder som frågar efter semlor året om, säger bagaren Jenny Wersch.

I nuläget gör de ungefär 200 semlor en vanlig vardag och på helger upp till 500. De erbjuder en sort – den klassiska, med grädde och mandelmassa.

– Fram tills fettisdagen är det hårt tryck på semlor och på fettisdagen brukar sälja vi runt 3 300, säger Jenny Wersch.

Semlor färdiga att säljas/ätas. Konditorn och Bagarn, Hökarängen.

”Jag varnar dig”

En som gillar semlor är kunden Mari. Hon bor i Nynäshamn, men jobbar i Farsta och kommer ofta till Konditorn och Bagarn.

– Jag varnar dig, de är sjukligt goda, säger hon.

Är det din första semla i år?

– Nähädå, jag har redan ätit två.

Du tycker inte det för tidigt att börja redan nu?

– Nej jag tycker det är för sent. Semlor måste man ha.

Jenny Wersch på Konditorn och Bagarn i Hökarängen överlämnar två semlor till kunden Mari.

Jenny Wersch på Konditorn och Bagarn i Hökarängen överlämnar två semlor till kunden Mari.