ANNONS

Semlorna är redan här

Amalia, bagare på Konditorn & Bagarn i Hökarängen visar upp en pinfärsk semla.
Amalia, bagare på Konditorn & Bagarn i Hökarängen visar upp en pinfärsk semla.
Semmelsäsongen är redan här.
Konditorn & Bagarn i Hökis började sälja semlor igår - och de tog slut mitt på dagen.
– Folk har frågat efter våra semlor hela året, säger ägaren Cajsa Lindberg.
ANNONS

Knappt har vi ätit upp knäcken förrän semlan är här. Konditorn & Bagarn i Hökarängen började sälja semlor redan igår, på årets första vardag. Och de gick åt som smör i solsken.

– De tog slut några timmar mitt på dagen, sedan bakade vi nya till eftermiddagen. En kvinna var så besviken att det inte fanns några att jag gjorde en kanelbullesemla till henne. Vi sålde omkring hundra totalt, säger Cajsa Lindberg, som äger konditoriet.

De börjar ovanligt tidigt i år.

– Förra året tror jag att vi började sälja den 10 januari. Men efterfrågan är väldigt stor. När vi slutade sälja semlor den sista mars blev det ramaskri. Folk har frågat hela hösten när vi ska börja, så då bestämde vi att börja direkt efter nyår, säger Cajsa Lindberg.

”Det är årets första semla. Jag gillar semlor och den här har väl fått något pris har jag för mig så jag ville testa den. Jag missade förra året. Det var så lång kö att jag inte orkade vänta”, säger Sophie Karlsson, med sonen Ilian 9 månader, som fikar tillsammans med kompisen Fanny Widinghoff, med dottern Novelia, 4 månader.

Vad tycker folk om att ni redan börjat med semlor?

– Det är två läger; de som älskar semlor och äter året runt utan dåligt samvete och så finns det de som tycker att semlor hör till fettisdagen. Men det har varit övervägande uppskattat.

ANNONS

Tycker att man får börja efter nyår

Helt liberal med tiderna är hon dock inte.

– Jag har sett på Ica att det sålts semlor redan i december. Jag tycker att man får börja efter nyår, det är min personliga åsikt. Och det är mitt bageri så jag får bestämma här, säger Cajsa Lindberg och skrattar.

De senaste åren har bagerierna tävlat i uppfinningsrikedom och lanserat semmelwraps och andra varianter av den traditionella semlan. Men det finns inte på Konditorn & Bagarn.

– När det kommer till det är jag konservativ! Vi har bara en klassisk semla. Man kommer inte att kunna köpa semmelmilkshake eller wrap här, säger Cajsa Lindberg.

Ovanligt tidig fettisdag

Fettisdagen kommer ovanligt tidigt i år – redan 13 februari – vilket medför att semmelsäsongen drar igång ovanligt tidigt. På Chateau i Bandhagen började man också sälja semlor redan igår.

– Det är många kunder som har frågat när vi ska börja med semlorna och om vi inte kan börja tidigare, säger Bullen Okur.

Vi är inte konservativa, men ärligt talat hade jag inte tänkt på att fettisdagen kommer så tidigt i år.

Jarl Tungelstedt, Enskedeparkens bageri.

Den som längtar efter en semla från Enskedeparkens bageri får dock vänta ett litet tag till.

– Vi är inte konservativa, men ärligt talat hade jag inte tänkt på att fettisdagen kommer så tidigt i år. Nu när jag ser på Instagram att alla mina kollegor har startat är jag faktiskt inte förvånad. Vi har inte bestämt ännu när vi ska börja, men det blir senast nästa fredag. Vi ska göra en ny mandelmassa i år och vi vill få till den perfekt först, säger Jarl Tungelstedt, som äger konditoret.

ANNONS