”På semmeldagen säljer vi runt 6000 semlor”

Sumpans konditorier förbereder sig inför fettisdagen.
Sumpans konditorier förbereder sig inför fettisdagen.
Nästa tisdag är det återigen dags för semmeldagen, och många Sundbybergsbor har redan nu börjat frossa i bakverket.

Så här förbereder sig konditorierna.

Fettisdagen, även känd som semmeldagen, infaller i år den 13:e februari, och i Sundbyberg råder det redan semmelhysteri.

Mitt i tog pulsen på några av Sumpans populäraste konditorier och frågade hur man bäst förbereder sig inför kundernas stora semmelsug.

 

1. Hur ser förberedelserna ut inför semmeldagen?

2. Märker ni redan nu att försäljningen går upp?

3. Ungefär hur många semlor tror du att ni säljer på semmeldagen?

4. De senaste åren har det dykt upp många varianter av semlor – allt från wraps till årets snackis nachosemlan. Kommer ni också att ge er in i den matchen?

5. Vad är det som gör era semlor unika?

Antony Sarraf, 30, Droppens konditori, Tulegatan 2
1. Vi brukar börja skylta någon vecka eller två innan.

Just nu går det inte att förbereda sig så mycket i och med att vi redan har fullt upp med att sälja semlor, haha.

2. Självklart. Sen peakar det såklart på semmeldagen. Det är dagen D.

3. Jag skulle säga runt 6000. Vi börjar baka redan dagen innan för att hinna med allt.

4. Nej, vi kör på de klassiska. Vete, saffran och wienersemlor.

Bageriet är redan känt i Sundbyberg och det är dem som är eftertraktade, så något annat har faktiskt aldrig kommit på tal.

5. Vi bakar i stenugn, och så ser vi till att de alltid är färska. Allting bakas inte på morgonen, utan så fort semlorna är slut så bakar vi nya!
Brigitta Trombitas, 29, Princesskonditoriet, Sturegatan 20
1. Vi har börjat fundera på hur mycket varor vi ska beställa och så, men inte så mycket andra förberedelser ännu.

2. Ja då, det är ju bara en vecka kvar. Men det är fortfarande många som tycker att det är fusk att börja innan fettisdagen.

3. Vi räknar med 800-1000 kanske.

4. Nej, vi har olika varianter, men det är inga vi har hittat på själva.

Förutom de klassiska i olika storlekar så har vi vaniljsemlor, wienersemlor, Nutellasemlor och en med mandelmassa blandat med grädde.

5. Vi använder bra råvaror och bara riktig grädde. Inget fusk liksom. Och så gör vi nya varje dag, så de är färska.

Jag vet inte hur unika de är, men goda, det är de!
Mattias Näsman, 40, Bageri Passion, Landsvägen 45
1. Vi kommer baka hela natten och dagen, vika kartonger, och så tar vi in extra bagare. Det är ett riktigt projekt.

2. Försäljningen började 7 januari och håller på fram till påsk.

Första dagarna är galna, sen lugnar det ner sig lite, och sen stegrar det framåt semmeldagen.

3. Förra året gjorde vi 6000. Det är galet då det inte är speciellt stort här heller.

Man kan ju alltid hoppas att vi slår rekordet i år, men samtidigt tror jag att det nästan är maxkapaciteten.

4. Nej, vi är lite mer traditionella.

De där nya semlorna brukar vara populära ett år, sen försvinner de. Men vi har bland annat börjat med vegansemlor!

5. Allt är ekologiskt och bullarna är stenugnsbakade, och jag har ju erfarenheten av att ha varit med i Svenska Bagarlandslaget. Och så är de ju större än alla andra, och större är ju alltid bättre!