För semmelfantasterna finns inga begränsningar

Elsa och Konrad i Kista älskar semlor-collage
Konrad och Elsa älskar semlor.
I år infaller fettissdagen ovanligt sent – den 5 mars. Men det hindrar ingen från att äta semlor i Kista, där konditorierna bullar upp.
– Varför begränsa sig?, undrar två av Kistas kanske främsta semmel-lovers.
Fakta

Semlans historia

I Gustav Vasas bibel (1500-talet) kan man läsa om ”bakade semlokakor blandade med olio”.

Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simila”, som betyder fint vetemjöl.

Den 12 februari 1771 dog kung Adolf Fredrik på fettisdagens kväll efter en bättre middag, i vilken hetvägg (semla med varm mjölk) ingick.

Semlan får den form den har idag i slutet på 1800-talet, men var en lyx förbehållen de högre stånden.

Det är först efter andra världskriget när det ekonomiska uppsvinget gör vitt mjöl, grädde och socker tillgängligt som semlor blir något för gemene man.

Fastlagen börjar på fastlagssöndagen, eller fläsksöndagen, och följs av blå måndag och fettisdag.

Det gällde att äta för att klara 40 dagars fasta, som inleds på askonsdagen och varar till påsk.

Källa: Nordiska muséet, Svenska kyrkan, Semleakademien

I Kista Galleria har det gått att köpa semlor i mataffärerna sedan december. Konditorierna väntade aningen längre. Konditori Complé började 10 januari och säljer tre sorters semlor – vanlig klassisk semla, wienersemla och blandsemla, Gateau säljer små och stora, klassiska semlor, sedan 8 januari. Båda konditorierna säger att efterfrågan är stor redan nu.

Två som är positiva till den tidiga semmelpremiären är Elsa Ekman och Konrad Jonsson, som jobbar på Permobil i Kista.

– Det gäller att njuta av det som är gott, säger Elsa.

– Jag tycker inte man ska begränsa sig till Fettisdagen, säger Konrad.

Vid tiotiden på torsdagen smög sig semmelsuget på och kollegorna gick med beslutsamma steg till konditoriet. Frågan var bara hur många de skulle ha?

– De andra på jobbet är inte lika på, säger Konrad.

– Ska vi ta sju? Ja det gör vi. Av dom stora, säger Elsa.

Elsa Ekman och Konrad Jonsson köpte semlor i Kista Galleria

– Vill de inte ha så kan jag äta upp dom, säger Konrad.

Finns det någon tradition som är viktigt att hålla sig till när det gäller semlor?

– Det ska inte vara några nymodigheter. Klassiska semlor ska det vara, säger Elsa.