Semmelpizzan årets vinnare

Semmelpizzan från Hagabageriet blev årets vinnare.
Semmelpizzan från Hagabageriet blev årets vinnare.
Semmelwrap, Tössebageriet, Karlavägen 77, 54 kronor, Fortfarande en rolig innovation. God grädde! Det tunt utbakade brödet blir ganska torrt. Kreativitet: 4, Smak: 4
Semmelwrap, Tössebageriet, Karlavägen 77, 54 kronor, Fortfarande en rolig innovation. God grädde! Det tunt utbakade brödet blir ganska torrt. Kreativitet: 4, Smak: 4
Hemla, Wienercaféet, Biblioteksgatan 6, 42 kronor, Ganska god men var är hemlisen? Som att öppna ett tomt Kinderägg. Ospännande vetebröd, Kreativitet: 3, Smak: 3
Hemla, Wienercaféet, Biblioteksgatan 6, 42 kronor, Ganska god men var är hemlisen? Som att öppna ett tomt Kinderägg. Ospännande vetebröd, Kreativitet: 3, Smak: 3
Semmelburgare, Magnus Johansson bageri och konditori, Lugnets allé 7, 40 kronor, Väldigt snygg, men lite svår att äta. Svag kardemummasmak i väldigt luftigt bröd, Kreativitet: 5, Smak: 3
Semmelburgare, Magnus Johansson bageri och konditori, Lugnets allé 7, 40 kronor, Väldigt snygg, men lite svår att äta. Svag kardemummasmak i väldigt luftigt bröd, Kreativitet: 5, Smak: 3
Semmelsmoothie, Blueberry, NK. 89 kronor, Den som gillar semlor blir besviken. Det blir också den som gillar smoothies. Vedervärdig, Kreativitet: 3, Smak: 1
Semmelsmoothie, Blueberry, NK. 89 kronor, Den som gillar semlor blir besviken. Det blir också den som gillar smoothies. Vedervärdig, Kreativitet: 3, Smak: 1
Semmelcroissant, Seven Eleven, över hela stan, 20 kronor, Mastig. Och degen smakar inte smör. Den uppges vara gjord med "matfettsblandning", Kreativitet: 3, Smak: 2
Semmelcroissant, Seven Eleven, över hela stan, 20 kronor, Mastig. Och degen smakar inte smör. Den uppges vara gjord med "matfettsblandning", Kreativitet: 3, Smak: 2
Semmeléclair i miniformat, Brot, Odengatan 43, 20 kronor, Fick vi möjligen gårdagens exemplar till fullpris? Torrt bröd och grädden var inte så god, Kreativitet: 3, Smak: 2
Semmeléclair i miniformat, Brot, Odengatan 43, 20 kronor, Fick vi möjligen gårdagens exemplar till fullpris? Torrt bröd och grädden var inte så god, Kreativitet: 3, Smak: 2
Smördegssemla, NK-bageriet, Hamngatan 18-20, 44 kronor, Hade mest traditionellt utseende. God grädde och fin smördeg men ingen mandelmassa, Kreativitet: 2, Smak: 4
Smördegssemla, NK-bageriet, Hamngatan 18-20, 44 kronor, Hade mest traditionellt utseende. God grädde och fin smördeg men ingen mandelmassa, Kreativitet: 2, Smak: 4
Semmelpizzan, Hagabageriet, Fleminggatan. 350 kronor, För den som gillar mycket mandelmassa. Räcker till många och är trevlig att dela på, Kreativitet: 5, Smak: 4
Semmelpizzan, Hagabageriet, Fleminggatan. 350 kronor, För den som gillar mycket mandelmassa. Räcker till många och är trevlig att dela på, Kreativitet: 5, Smak: 4
Innerstadsredaktionens Andreas Bjunér, Louise Kristoffersson, Lisa Bonnichsen och Nils Eklund fick uppdraget att äta sig igenom semmelhybriderna.
Innerstadsredaktionens Andreas Bjunér, Louise Kristoffersson, Lisa Bonnichsen och Nils Eklund fick uppdraget att äta sig igenom semmelhybriderna.
Efter förra årets semmelwrap dyker det upp allt mer skruvade semmelsorter. Vi har mumsat oss igenom åtta nytolkningar av bakverket.

Klicka på bildspelet för att se bilder och betyg.

När säsongen börjar brukar det alltid säljas varianter bredvid de vanliga fastlagsbullarna i bageridisken. Tänk saffranssemlor, karlsbadersemlor, chokladsemlor och glutenfria semlor som alla har funnits i många år.

Men när Tössebageriets Mattias Ljungberg förra året lanserade sin semmelwrap hände något. Om semlornas halvsyskon och kusiner dittills gått att känna igen just som semlor blev släktskapet nu mindre tydligt. Ljungberg hämtade inspiration i snabbmatens värld och resultatet var till utseendet inte alls en semla, även om ingredienserna var desamma.

Han fick onekligen till en hit. Medieuppmärksamheten blev enorm, köerna ringlade ut på Karlavägen och Tösse fick anställa extra personal för att hinna med.

En sådan succé får självklart efterföljare och fler av stans sockerbagare har gått i hans fotspår. Nu kan vi trycka i oss semlor som korsats med pizza, hamburgare och smoothies. En annan väg är att skapa hybrider mellan semlor och andra sorters bakverk. Därav semmelcroissanter, semmeléclairer och smördegssemlor.

Vi har testat dem åt er och närmade oss uppgiften med stor iver, lagom till fikarasten. Mot slutet var vi dästa och nu känner vi inte så stort behov av fler semlor förrän nästa år. Sju versioner av vetedeg med vispad grädde och mandelmassa samt en smoothie gjord på kokosmjölk, mandel, banan och näringsjäst är ärligt talat rätt mastigt även om man bara smakar lite av varje.

Eftersom vi testar nya semmeluppfinningar har vi givit poäng både för kreativitet och smak. En del är riktigt lyckade. Andra, som semmelsmoothien, skulle vi gissa får ganska få anhängare.

Fakta

Så här gick testet till

Vi valde ut de mest innovativa semlorna som vi hittade innanför tullarna. Inhandlade dem på respektive bageri utan att avslöja att de skulle testas.

Vi var fyra testare som individuellt satte poäng. De poängen lades ihop och resultatet blev ett snitt.

Avslöjande är att ingen får en femma för smak. Vill man äta en riktigt god semla ska man satsa på en klassisk.

Semmelpizzan, Hagabageriet, Fleminggatan. 350 kronor

För den som gillar mycket mandelmassa. Räcker till många och är trevlig att dela på.

Kreativitet: 5

Smak: 4

Smördegssemla, NK-bageriet, Hamngatan 18-20, 44 kronor

Hade mest traditionellt utseende. God grädde och fin smördeg men ingen mandelmassa.

Kreativitet: 2

Smak: 4

Semmeléclair i miniformat, Brot, Odengatan 43, 20 kronor

Fick vi möjligen gårdagens exemplar till fullpris? Torrt bröd och grädden var inte så god.

Kreativitet: 3

Smak: 2

Semmelcroissant, Seven Eleven, över hela stan, 20 kronor,

Mastig. Och degen smakar inte smör. Den uppges vara gjord med ”matfettsblandning”.

Kreativitet: 3

Smak: 2

Semmelsmoothie, Blueberry, NK. 89 kronor

Den som gillar semlor blir besviken. Det blir också den som gillar smoothies. Vedervärdig

Kreativitet: 3

Smak: 1

Semmelburgare, Magnus Johansson bageri och konditori, Lugnets allé 7, 40 kronor

Väldigt snygg, men lite svår att äta. Svag kardemummasmak i väldigt luftigt bröd.

Kreativitet: 5

Smak: 3

Hemla, Wienercaféet, Biblioteksgatan 6, 42 kronor

Ganska god men var är hemlisen? Som att öppna ett tomt Kinderägg. Ospännande vetebröd

Kreativitet: 3

Smak: 3

Semmelwrap, Tössebageriet, Karlavägen 77, 54 kronor

Fortfarande en rolig innovation. God grädde! Det tunt utbakade brödet blir ganska torrt.

Kreativitet: 4

Smak: 4