Sena bussar skapar stress

Simon Ristner hoppas på punktligare turer på 504:an. ”Framför allt sen när snön kommer och det inte är lika lätt att cykla”, säger han.
Simon Ristner hoppas på punktligare turer på 504:an. ”Framför allt sen när snön kommer och det inte är lika lätt att cykla”, säger han.
Sena och inställda avgångar på buss 504 väcker irritation.

I september tog SL emot över 100 klagomål på busslinjen.

– Folk är uppgivna. Hela Stora Ursvik är beroende av den här bussen, säger Simon Ristner, nyinflyttad i området.

Klockan 08.45 Backstugevägen, Stora Ursvik. En grupp dagisbarn med fröknar och några jobbpendlare står och trampar för att hålla värmen vid hållplatsen. Simon Ristner åker till Hallonbergen varje morgon där tåget går till jobbet i Stockholm.

– Men nu cyklar jag oftast till Hallonbergen. Minst hälften av avgångarna härifrån är sena. Ibland kommer det ingen buss alls, säger han.

Simon Ristner flyttade till Stora Ursvik med sin familj den 1 september i år. Den nya stadsdelen försörjs helt av busslinje 504 som enligt tabell ska gå varje kvart till Sundbyberg centrum via Hallonbergen.

Men den senaste tiden har missnöjet med busslinjen växt. I januari kom 14 klagomål på turen in till SL. Under september tog SL emot hela 103 klagomål – fler än under hela perioden januari– augusti.

– Alla i Stora Ursvik är ju beroende av den här bussen så det påverkar oss jättemycket. Framför allt när snön kommer och det inte är lika lätt att cykla, säger Simon Ritner.

– Det är irriterande. Visst, folk är toleranta när det kommer till förseningar, men man märker en viss uppgivenhet.

Bussentreprenören Arriva tog över trafiken i Sundbyberg i augusti. Det är enligt SL:s pressekreterare Veronica Aasa delvis skälet till den senaste tidens storm av klagomål.

– Det har varit en strulig inkörsperiod. Arriva har fått nya bussar som det varit tekniska problem med. Därför har man fått ställa in bussturer. Chaufförerna har fått nya rutiner och körscheman och det kan ju också inne­bära lite stök i början, säger Veronica Aasa och tillägger.

– Det sker också en stor inflyttning till Stora Ursvik – och fler resenärer ger fler klagomål.

Är ni nöjda med Arriva?

– Ja, jag har inte hört något annat. Men skulle förseningarna fortsätta en lång tid får man åtgärda det eller bryta avtalet. Men det brukar vara en viss inkörsperiod för nya entreprenörer.

Enligt Arriva är trafiksituationen i Sundbyberg och Solna boven i dramat. Vägbyggen på E18, utbyggnaden av tvärbanan och den avstängda blå linjen genererar fler bilar, menar kommunikationschef Tomas Hedenius.

Arriva har satt in så kallade attackbussar i morgontrafiken för att avlasta de ordinarie bussarna och förra måndagen omplanerades logistiken för att göra 504:an punktligare.

– Vi är medvetna om problemet. Vi ser att situationen förbättras sakta men säkert och vår förhoppning är att vi ska nå en hög punktlighet under hösten, säger Tomas Hedenius.

Pensionären Barbro Svensson hoppas att dessa förhoppningar blir verklighet.

– När man inte har någon bil kommer man ju inte härifrån. Jag har ju tid och kan ta sovmorgon, men det bor många familjer i området som inte hinner hämta barnen när bussen är sen. Det är förskräckligt, säger hon.

Alla här i Stora Ursvik är ju beroende av den här bussen så det påverkar oss jättemycket.simon ristner arbetspendlare

Fakta

Klagomålen har exploderat