Seniorernas kafé stänger i sommar

Vasaträffens kaféverksamhet kommer att ha stängt i juli på grund av renoveringen av Riddargårdens vård- och omsorgsboende.

Dåligt och tråkigt, tycker stamgästerna.

Kaféet i Riddargårdens trädgård på Norrtullsgatan är ett populärt inslag för många under sommarmånaderna. Inte minst för de som bor på Riddarsporrens seniorboende, som ligger i samma kvarter.

Det är Vasaträffen, en öppen verksamhet för Stockholms äldre, som driver kaféet.

Men eftersom Riddargårdens vård- och omsorgsboende ska renoveras med start i maj, som en följd av Arbetsmiljöverkets krav då badrummen är för små och inte anses vara lämpliga av arbetsmiljömässiga skäl, har stadsdelen beslutat att även kaféet måste stängas tillfälligt.

Hela Riddargårdens byggnad, inkluderat 45 vård- och omsorgslägenheter, LSS-bostäder och dagverksamhet, evakueras till Koppargården i Vällingby respektive Väderkvarnen på Brunnsgatan och Rio vård- och omsorgsboende på Östermalm.

– Även restaurangen kommer att hålla stängt i juli och eftersom stället kommer att vara en byggarbetsplats och dagverksamhetens personal kommer att vara evakuerad stänger kaféet fyra veckor i juli. Det gäller inte bara kaféet utan hela Vasaträffen, säger Annette Luengo, avdelningschef för Norrmalms äldreomsorgsavdelning.

Men Riddarsporrens seniorboende, med borådet i spetsen, opponerar sig mot stängningen. De tror inte att kaféet skulle störas av renoveringen.

Och enligt borådets sekreterare, Lisa Lönnqvist, betyder kaféet mycket för många.

– Det finns de i huset som har svårt att ta sig långt och gillar att sitta i trädgården för att fika med kaffe och bullar eller paj.

En protestlista, med nästan 90 namnunderskrifter, mot den tillfälliga stängningen är inlämnad till stadsdelen. Men det hjälper inte, stängningen är ett faktum.

– Det är tråkigt och jag beklagar det, men vi måste stå upp för verksamhetens trygghet och kvalitet. Därför kommer vi att ha stängt under semesterperioden på grund av särskilda omständigheter, säger Annette Luengo.

Hon säger vidare att de har rekommenderat närliggande kaféverksamheter som kan vara passande att besöka under tiden. Dessutom har hon hört att seniorboendet kanske kommer att organisera en egen kaffegrupp.

Men Lisa Lönnqvist är ändå orolig.

– Vi är gamla människor och orkar inte brygga kaffe till x antal människor. Vi får se om det finns någon alert som orkar.

Det finns de i huset som har svårt att ta sig långt och gillar att sitta i trädgården för att fika.Lisa Lönnqvist, Riddarsporrens seniorboende