Seniorgymnastiken återuppstår

Seniorgymnastiken har samlat flera pensionärer under många år.
Seniorgymnastiken har samlat flera pensionärer under många år.
Nu kommer gymnastiken att utökas med yoga och qigong.
Nu kommer gymnastiken att utökas med yoga och qigong.
Håkan Stenkvist, ordförande i Sollentuna seniorgymnastik.
Håkan Stenkvist, ordförande i Sollentuna seniorgymnastik.
Det blev ramaskri när kommunen beslutade att lägga ner seniorgymnastiken i våras. Men nu har en förening bildats som startar gymnastiken igen.

I flera år har pensionärer i kommunen kunnat gå på gymnastikpass i fem olika hallar alldeles gratis tack vare att kommunen, via AB SOLOM, stått för kostnaderna. Men när vård- och omsorgsnämnden i våras beslöt lägga ner gymnastiken som en besparingsåtgärd blev det ramaskri.

Men i sommar har föreningen Sollentuna seniorgymnastik startats som sätter igång gymnastiken igen men då till självkostnadspris för ett pass. Detta för att få det hela att gå runt, men föreningens målsättning är att stå på egna ben.

– Vi hoppas att vi ska få tillbaka lite bidrag från kommunen så att vi kan hålla låga avgifter, dels för att få pensionärer i Sollentuna att röra på sig under trevliga former och dels för att vi är en ideell organisation med små muskler som balanserar på förhoppningar, men vi har fått in anmälningar redan, säger Håkan Stenkvist, ordförande i Sollentuna seniorgymnastik som hoppas att verksamheten kan fortsätta i samma anda.

– Det är en gemenskap utan like och så är det annat än att gå bland en massa bullriga maskiner med dunkamusik. Sedan så har de en fantastisk ledare, säger han och nämner Anette Fällström som hållit i gymnastiken de senaste åren.

Första gymnastikpasset äger rum den 25 augusti på Snickarbacken för att sedan följas av fler på andra ställen som Scoutstugan, Rackethallen och Satelliten. Nu kommer även gymnastiken utökas med yoga och qi gong.

När vård- och omsorgsnämnden i våras gav i uppdrag till tjänstemän att se över kommunens satsningar var seniorgymnastiken för de yngre pensionärerna en verksamhet som fick ryka.

– Vi tycker att vi ska lägga våra resurser på äldre pensionärer och inte på yngre, för är man nybliven pensionär kan man ju ta del av allt annat utbud som finns i kommunen. Vi tar ju inte bort all gymnastik. På våra seniorträffar kommer det fortfarande finnas kvar gymnastik som leds av seniorträffarna, säger Anna- Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Kommer de ändå kunna söka bidrag?

– Vi har ju föreningsbidrag för pensionärer, som man kan söka en gång per år och som riktar sig till olika målgrupper med aktiviteter som ska främja hälsa. Gymnastik är absolut en sådan. Nu är sökperioden över i år men jag fick en fråga i går om det är möjligt att göra ett undantag så att de ska kunna få för halva året.

Är det omöjligt?

– Det vet jag inte ännu, men jag har absolut uppmanat de att bilda en förening och söka föreningsbidrag. Det har de precis gjort och det tycker jag är bra.

Den 25 augusti kommer Sollentuna seniorgymnastik att ha första gymnastikpasset på Snickarbacken som följs av fler i höst på olika platser. Gymnastiken kommer även att utökas med yoga och qigong.