ANNONS

”Ser ut som ett Ceaușescu-bygge!”

Byggplanerna faller inte de boende i smaken.
Byggplanerna faller inte de boende i smaken.
Signalistens planer på 225 nya lägenheter i kvarteret Bollen får kritik. Nu har flera boende gått ihop sig för att försöka stoppa byggplanerna.

– Det ser ut som Alcatraz eller vilket Ceaușescu-bygge som helst.
ANNONS

Råsunda ska få nya hyresrätter. Det är kommunala bostadsstiftelsen Signalisten som i höstas gick ut med planerna på att riva delar av kvarteret Bollen för att bygga 225 nya lägenheter.

Men de boende på Bollen, som vänder sig till personer 65+, är inte nöjda med planerna.

– Vi är helt emot att man vill bygga detta schabrak. Det ser ut som Alcatraz eller vilket Ceaușescu-bygge som helst, säger en person till tidningen.

De nya husen som byggs blir alldeles för höga menar man, med sina sju våningar.

– Man bygger för den lilla gården som finns idag. Det kommer att se förskräckligt ut, det blir alldeles för kompakt.

Villaägarna intill har tagit hjälp av en arkitekt för att få stopp på planerna. Men flera av de boende i Bollenhuset är gamla och orkar inte kämpa emot, menar en engagerad.

– Signalisten har hotat med Hyresnämnden, och det låter ju inte så roligt, det skrämmer folk som inte vågar säga emot.

Signalistens vd Catarina Johansson Nyman menar dock att skrivelsen om Hyresnämnden inte är ett hot, utan en nödvändig formalitet.

– Gör man större åtgärder i gemensamma utrymmen eller i fastigheten så ska alla boende godkänna det. Det räcker med hälften. För att vara på den säkra sidan har vi skickat brev till befintliga hyresgäster där vi vill att de ska godkänna det här. Formalian är att om att de inte godkänner så är vi skyldiga att gå till Hyresnämnden för att få det avgjort, säger hon.

ANNONS

Att de nya husen skulle ta för stor plats håller hon inte med om.

– Jämför man med det som finns idag, en enplansbyggnad, så blir det ju mer. Men vi vill få in så många lägenheter som möjligt, och har jobbat för att få variation på byggnaderna. Det blir dessutom en lokalgata igenom som lättar upp, säger hon.