Serafens barnavårdscentral lägger ner

bebis
Arkivbild
BVC Serafen på Hantverkargatan stänger. Barnen räcker inte till, enligt företaget Capio som driver verksamheten.

Barnavårdscentralen Serafen på Hantverkargatan lägger ner sin verksamhet. Det framgår av ett nytt tjänsteutlåtande till hälso- och sjukvårdsnämnden i landstinget.

Orsaken, enligt företaget Capio som driver barnavårdscentralen, är att det är ett för litet antal barn registrerade för att kunna ”driva en kvalitativ verksamhet”. Man har inte heller fått den ökningen av barn som man förväntade sig efter att en närliggande barnavårdscentral stängde sommaren 2015.

Företaget vill därför avsluta sitt avtal med landstinget den 31 maj 2016, något sjukvårdsförvaltningen föreslår att landstinget går med på.

Enligt tjänstutlåtandet kommer samtliga berörda familjer få möjlighet att lista sig på en närliggande barnavårdcentral. På Kungsholmen finns just nu fem andra barnavårdscentraler.

Just nu är 495 barn listade vid Serafen, varav 75 är under ett år.

Socialdemokraterna som sitter i opposition i landstinget är kritiska till nedläggningen.

”Vi ser att allt fler BVC-mottagningar har problem med ekonomin. Vårdval BVC skapar osäkerhet för både föräldrar och barn.” skriver partiet i ett pressmeddelande som fortsätter:

”Socialdemokraterna är kritiska till ersättningssystemet, både till att ersättningarna inte behovsjusteras och till att nivåerna är för låga.”

Officiellt beslut om nedläggningen tas senare i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.