ANNONS

Sergels torg ska tas tillbaka – tre trygghetsmiljoner satsas

Sergels torg
På Plattan kommer projektet ”Sommar på Sergels torg” att fortsätta i år och utvecklas som en del av platssamverkan.
Staden satsar tio miljoner på att ta tillbaka stockholmarnas torg och på så sätt öka tryggheten.
Sergels torg, men även Odenplan och Sveavägen får tre av miljonerna.
ANNONS

Staden satsar vidare på så kallad platssamverkan enligt en modell som använts i flera stora städer runtom i världen, bland annat i New York. Där har staden, fastighetsägare, företagare, polis och medborgare gått samman för att göra otrygga platser trygga.

Under förra året testades modellen bland annat på Sergels torg.

– Det är Stockholms offentliga vardagsrum vi pratar om. Vi ska ta tillbaka stockholmarns torg, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr.

Budget, Stockholms stad, Anna König Jerlmyr Finnansborgarråd i Stockholm

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd. Foto: Pekka Pääkkö

 

Vi ska ta tillbaka stockholmarnas torg

Anna König Jerlmyr (M)

Nu utökas satsningen. Totalt handlar det om tio miljoner fördelat på elva stadsdelar.

Norrmalms stadsdelsförvaltning får tre av miljonerna som bland annat går till Sergels torg. Sedan tidigare har staden dessutom satsat ytterligare 2,4 miljoner för att trygga upp Plattan.

ANNONS

Ingen öppen drogscen längre

Petra Gardos (M) är ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd. Hennes vision är att Plattan slutar vara en plats för öppen narkotikahandel och kriminalitet och att det i stället blir en trevlig plats att besöka.

– Jag ska kunna säga till min barn att de kan åka dit utan att ha en klump i magen och det kan jag inte i dag, säger hon.

Platssamverkan på Sergels torg.

Under onsdagen slöts ett nytt avtal om platssamverkan mellan staden, polisen och flera aktörer kring Sergels torg som Kulturhuset och City i samverkan. foto: Pressbild.

Odenplan och Sveavägen får pengar

På Plattan kommer projektet ”Sommar på Sergels torg” att fortsätta i år och utvecklas som en del av platssamverkan. Kulturella aktiviteter, sittplatser och uteserveringar ska finnas på platsen. Högvakten kommer dessutom hållas där en gång i veckan.

Men de tre miljonerna ska inte bara gå till Sergels torg, berättar Petra Gardos. Även på Sveavägen och Odenplan ska man arbeta för att starta platssamverkan. Stadsdelsförvaltningen kommer också se över vilka andra åtgärder som kan öka den upplevda tryggheten på de platserna.

– Med de medlen och möjligheterna vi har i stadsdelen ska vi få folk att känna sig trygga och få ner brottsligheten, säger Petra Gardos.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.