ANNONS

70-årig seriebedragare våldtog äldre kvinna

Här försöker mannen dölja sitt ansikte i en matbutik i Upplands Väsby.
Här försöker mannen dölja sitt ansikte i en matbutik i Upplands Väsby.
Här syns det hur mannen går fram till en kvinna och presenterar sig.
Här syns det hur mannen går fram till en kvinna och presenterar sig.
Efter att mannen sagt något ger kvinnan något till mannen och de går till en bankomat.
Efter att mannen sagt något ger kvinnan något till mannen och de går till en bankomat.
Medan kvinnan tar ut pengar tar mannen något från hennes väska.
Medan kvinnan tar ut pengar tar mannen något från hennes väska.
Mannen som är dömd vid flera tidigare tillfällen ska utsatt ett trettiotal personer för brott sen han blev släppt sommaren 2016. Nu döms han för flera bedrägeribrott och våldtäkter.
ANNONS

En 70-årig man dömdes i somras för flertalet bedrägeribrott i bland annat i Åkersberga, Upplands Väsby, Sollentuna, Järfälla och Upplands-Bro. Mannen som heter Vincent Carlsson har vid flera tillfällen dömts för liknande brott till sammanlagt över 25 år fängelse.

Nu har Svea hovrätt prövat senaste fallen och skärpt mannens straff.

Mannen ska systematisk ha lurat i personer att han är säkerhetsansvarig på större livsmedelskedjor eller bank. Han har därefter påstått att personen betalat för mycket eller fått virus på kortet. Han har då bett om kontokort och kod för att åtgärda problemet men istället tömt personens konto.

I vissa fall har han även stulit plånböcker och kontanter från personerna när de inte varit uppmärksamma.

Här syns det hur mannen tar något ur kvinnans väska när hon inte är uppmärksam. Foto: Polisen

ANNONS

Vid ett tillfälle har mannen tagit sig in till en äldre kvinna på ett sjukhem och uppgett att han var en läkare. Mannen ska ha låtsats utföra en medicinsk undersökning genom att känna på olika kroppsdelar på kvinnan. Därefter ska han utfört en sexuell handling på kvinnan mot hennes vilja.

Hovrätten dömer mannen för brott mot 29 personer varav merparten är äldre kvinnor. I somras dömde Uppsala tingsrätt mannen till fängelse i fyra år och fyra månader för bland annat grovt bedrägeri och grov stöld.

Åklagaren hade överklagat domen och menade att mannen skulle dömas även för våldtäkt och att fängelsestraffet skulle skärpas. Mannen hade yrkat att hovrätten skulle frikänna honom på 22 punkter.

I augusti 2016 blev mannen villkorligt släppt efter att tidigare ha dömts för bland annat bedrägeri år 2012.

De nu aktuella brotten ska ha begåtts mellan oktober 2016 och februari 2017. Efter att polis och fler tidningar gått ut med bild på mannen greps i Uppsala och fler anmälningar mot mannen kom in. Totalt åtalades mannen för brott över hela landet mot ett fyrtiotal personer i tingsrätten.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten mannen är skyldig till våldtäkten mot kvinnan på sjukhemmet. Däremot frikänns mannen från två fall av bedrägeri och ett fall av grov stöld.

Hovrätten höjer fängelsestraffet till fem och ett halvt års fängelse.

Mannen ska betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan som våldtagits. Dessutom ska han betala 62 300 kronor i skadestånd till tre olika banker samt totalt 200 000 kronor i skadestånd till 28 personer som utsatts för brott som bedrägeri, snatteri, stöld och egen mäktigt förfarande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.