Ung seriebrottsling rånade butik – på glassar

Det var på Hemköp i Skanstull som den då 17-åriga gärningsmannen rånade butiken på glassar.
Det var på Hemköp i Skanstull som den då 17-åriga gärningsmannen rånade butiken på glassar.
En 19-åring döms nu till fängelse efter lång serie brott, däribland för att ha hållit en taxichaufför inlåst i sin bil och hotat med att döda honom. I ett fall klev han in på Hemköp i Skanstull och rånade butiken på glass.

19-åringen som vid tillfället var 17 klev tillsammans med en vän in på Hemköp i Skanstull i oktober 2014 och plockade på sig glassar i fyra fyllda kassar och gick ut. En anställd bakom kassan såg när de två personerna lämnade butiken och sprang efter.

När han hunnit ikapp ropade han åt dem att släppa påsarna. Då vände sig 19-åringen om och sa att ”vänd dig om annars skjuter jag, det är inte värt det” och stack handen innanför jackan för att ge sken av att han bar på en pistol. Brottet övergick då från ett snatteri till ett rån.

19-åringen som rånade Hemköp på glassar var känd av polisen sedan tidigare och skulle senare begå grövre brott. Han hade bara några dagar tidigare rånat en person på Centralstationen genom att hålla fingrarna mot hans rygg och hotat med att skjuta honom om han inte fick offrets mobiltelefon. 19-åringen säger i rätten att han inte minns någon av händelserna eftersom han varit både full och påverkad av narkotika.

Han blev även stoppad i tullen vid Tegelviken för rattfylla i juli i år och han har utfört rån och försök till rån runtom i Stockholm och i Sverige.

Det grövsta brottet begick han i Göteborg där han höll en taxichaufför inlåst i en bil samtidigt som han körde drogpåverkad och berusad i 150 kilometer i timmen. Han rånade taxichauffören genom att hålla en pistolattrapp mot hans huvud och hota med att döda honom. Han tvingade även honom att äta upp sedlar och att han skulle ge honom hans slips, bälte och skjorta. Taxichauffören beskrev 19-åringen som mycket obehaglig eftersom hans humör växlade snabbt från att vara snäll till att snabbt bli hotfull. Mardrömsresan avslutades när chauffören lyckades larma polisen som kunde gripa 19-åringen på en parkering.

19-åringen döms av Stockholms tingsrätt till fängelse i 2 år och sex månader.