Godistjuvar stal kilovis med choklad i Täby

Tjuvarna plockade på sig stora mängder godis.
Tjuvarna plockade på sig stora mängder godis.
Tre tjuvar har varit på stöldturné runt om i Sverige. I februari kom oturen till Täby där de stal mängder av choklad på ICA för ett samlat värde av 5604 kronor.

Kaffe stals från ett varuhus i Köping, eltandborstar stals i Helsingborg och fyra robotgräsklippare försvann i Kungsbacka.

Nu döms tre män för en våg av stölder runt om i landet. Tillvägagångssättet har varit liknande i butiker i hela landet – en har stått vakt under tiden den andra har gått in och stulit varor. Stöldgodset var ofta choklad, teknikprylar, skönhetsprodukter och kaffe.

Plockade på sig choklad

Den 20 februari i år stod Ica Supermarket i Vallatorp på tur. I det fallet var det endast två av de nu tre dömda männen som gick in i butiken och plockade på sig choklad för ett värde av 5604 kronor. Den ena gärningsmannen, en 18-åring, höll vakt under tiden den 20-årige gärningsmannen plockade på sig godiset. De fångades på en övervakningsfilm och båda har erkänt brottet.

Ligor gör stöldräder och länsar butiker

Systematiska stölder

Åklagaren yrkade på att det stora antalet stölder skulle betraktas som grova eftersom de genomförts systematiskt och varit utspridda i landet för att försvåra polisarbetet. Men Halmstads tingsrätt höll inte med, de menar att det visserligen att det fanns ett visst mått av systematik men att det inte var klarlagt att de utspridda stölderna var planerade för att försvåra utredningen. Deras samlade bedömning är att brotten faller inom stöld av normalgraden.

Den äldre gärningsmannen utvisas, 18-åringen döms till skyddstillsyn och 20-åringen till fängelse 1 år och 6 månade samt utvisning.