Serneholt döms för hets mot folkgrupp

Serneholt döms till 16000 kronor i böter för hets mot folkgrupp.
Serneholt döms till 16000 kronor i böter för hets mot folkgrupp.
Miljöpartisten Jonas Serneholt döms till 16 000 kronor i böter, efter att han i juli kallat somalier ”en cancersvulst” i en kommentar på Facebook, enligt Aftonbladet. Serneholt har, sedan inlägget uppmärksammades, avsagt sig sina uppdrag i partiet.

Det var i juli som Jonas Serneholt, då politisk sekreterare för Miljöpartiet i Järfälla och ledamot i fullmäktige, skrev det omtalade Facebook-inlägget. I en kommentar till en artikel angående en misstänkt gruppvåldtäkt, där gärningsmannen sades ha somalisk bakgrund, skrev Jonas Serneholt följande:

”Det är inte första gången som somalier begår den här typen av brott, oavsett formellt medborgarskap, för medborgarskapet styr nog knappast deras könsorgan. Somalierna överhuvudtaget är en cancersvulst.”

Efter att inlägget uppmärksammats avsade sig Serneholt sina uppdrag inom Miljöpartiet. Han polisanmäldes också för hets mot folkgrupp, och har nu, enligt Aftonbladet, dömts till sammanlagt 16 000 kronor i dagsböter.

MP-politiker: ”Somalierna är en cancersvulst”

Jonas Serneholt berättar också att en somalisk man som tagit illa vid sig ringt honom, skriver Aftonbladet.

– Han hade blivit djupt ledsen vad han läst och frågade varför jag skrivit detta, jag bad om ursäkt och han godtog den, säger Jonas Serneholt enligt Aftonbladet.