ANNONS

Här serverades det polska köttet i Söderort

5 av de 26 skolor i Stockholmsområdet som serverat det polska köttet som Kleins Kitchen le
5 av de 26 skolor i Stockholmsområdet som serverat det polska köttet som Kleins Kitchen le
5 av de 26 skolor i Stockholmsområdet som serverat det polska köttet som Kleins Kitchen levererat ligger i Söderort.
ANNONS

Under tisdagskvällen kunde Mitt i avslöja vilka 26 skolor i Stockholmsområdet som serverat det omtalade polska köttet i sina skolkök. Fem av dem ligger i Söderort.

– Det är jätteupprörande, det är fullständigt oacceptabelt. Vi kommer att kräva en noggrann redovisning av Klein så att det inte händer igen, säger Kunskapsskolans presschef Sofi Klang.

Det misstänkta köttet serverades som kalops den 24 januari och som bouef bourguignon fem dagar senare. På Kunskapsskolan i Enskede handlar det om totalt 350 portioner. Många av eleverna på skolan känner oro över att bli sjuk av det polska köttet men enligt presschefen finns inga indikationer om att någon faktiskt blivit dålig av det.

– Kleins Kitchen hänvisar till Livsmedelsverket och menar att att det inte finns akuta hälsorisker. Livsmedelsverket menar att köttet klassas som osäkert, det betyder inte att köttet är farligt. Men självfallet är det helt oacceptabelt att köttet har serverats, säger Sofi Klang.

”Ingenting har förändrats”

Internationella Engelska skolan, som också köper skolmat av Kleins Kitchen, delar Kunskapsskolans syn på det polska köttet. Under tisdagen förklarade skolans presschef Jonathan Howell att man inom kort kommer att träffa skolköksföretaget för att diskutera deras rutiner och kvalitetskrav. Presschefen uteslöt inte alternativet att byta leverantör om ingen förbättring sker.

– Ingenting av det jag sa jag igår har förändrats. Det är fortfarande oklart att köttet som serverats i våra skolor inte är bra, säger Jonathan Howell.

ANNONS

Kleins Kitchen ser över rutinerna

I ett pressmeddelande förklarar nu Kleins Kitchen att man kommer att se över sina rutiner och bland annat göra en satsning på enbart svenskt och nordiskt kött. I det presenterade åtgärdsprogrammet ska företaget dessutom säkerställa att obesiktigat kött inte hamnar i skolbarnens mat igen. En extern granskning av samtliga leverantörer kommer att göras.

– Vi har verkligen vänt på alla stenar i jakten på att komma till botten med det inträffade för att därigenom komma med motåtgärder som är så effektiva som möjligt, säger Kleins Kitchens verksamhetschef Elisabeth Aronsson i pressmeddelandet.

Fakta

Här är skolorna i Söderort som serverat det polska köttet

  • Internationella Engelska skolan i Gubbängen
  • Internationella Engelska skolan i Älvsjö
  • Internationella Engelska skolan i Liljeholmen
  • Kunskapsskolan i Enskede
  • Värmdö Gymnasium (ligger vid Gullmarsplan)
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.