För ett par veckor sedan fick de som bor på servicehuset Fridhemmet veta att de måste lämna sina bostäder sommaren 2026.

– De har förvisso fått två år på sig, men att 120 sköra och gamla personer måste flytta skapar oro, säger Göran Staxäng vars svärfar Tommie bor på Fridhemmet.

I huset där Fridhemmet ligger finns också vård- och omsorgsboendet Alströmerhemmet. Fastigheten från 1975 måste renoveras, menar kommunala fastighetsbolaget Micasa.

112 seniorbostäder kan byggas på Fridhemsgatan när Fridhemmet läggs ned om några år. Samtidigt ökas platserna på Alströmerhemmet från 113 till 120 platser.

112 seniorbostäder kan byggas på Fridhemsgatan när Fridhemmet läggs ned om några år. Samtidigt ökas platserna på Alströmerhemmet från 113 till 120 platser.

Stefan Källstigen

Stammarna, ventilationssystemet och alla fönster ska bytas. Taket och fasaden ska renoveras och väggar flyttas.

Därför måste alla som bor på Fridhemmet och Alströmerhemmet lämna huset 2026–2029.

Är populära

Alströmerhemmet ska återvända efter renoveringen – då med sju vård- och omsorgsplatser fler än i dag. Men de som bor på Fridhemmet måste skaffa nya permanenta bostäder eftersom servicehuset byggs om till så kallade seniorbostäder för 65-plussare.

Enligt Lena Slotte, äldreomsorgschef på Kungsholmen, läggs servicehuset ner då Micasas utredningar visat att det är mer lämpligt att driva med hälften seniorbostäder och till hälften som vård- omsorgsboende.

Det beror alltså inte på att stadsdelen gör bedömningen att Fridhemmet inte behövs.

– Nej, absolut inte. Vi har både Pilträdet och Fridhemmet på Kungsholmen som är populära och fina verksamheter med hög inflyttning. I andra delar av staden har efterfrågan av servicehus minskat, men så har det inte varit hos oss.

"Slår sönder"

Beskedet har väckt ilska och frågor hos flera. Göran Staxängs svärfar Tommie hade efter flera turer fått en bostad i huset.

– Verksamheten fungerar väldigt bra och det slår man bara sönder, säger Göran Staxäng.

På Fridhemmet kommer 30 procent av de boende från Kungsholmen och 70 procent från andra stadsdelar. De olika stadsdelarna ansvarar nu för att ordna en ny bostad på ett annat servicehus eller i en annan boende- eller vårdform om det behovet finns.

Nytt boende

Enligt Lena Slotte ska de 120 personer som bor på Fridhemmet ha förtur i kön när de söker nytt boende.

– Biståndshandläggarna ska höra av sig till sina äldre som bor på Fridhemmet. Både för att lugna och för att presentera vilka andra möjligheter som finns. Ingen ska så klart ut på gatan, alla ska ha ett nytt boende före renoveringen.